Tekoäly, luksus ja lääkkeet ovat sijoittajien mieliteemoja

Mega cap -yhtiöiden kehitys hallitsi markkinoita helmikuussa. Jännityksellä odotettu mikrosiruja valmistavan Nvidian tulos ylitti markkinoiden odotukset ja siivitti yhtiön osakekurssin uusiin sfääreihin. Yhtiön markkina-arvo on moninkertaistunut ja hätyyttelee kahta biljoonaa dollaria. Nvidiaa suurempia yhtiöitä ovat vain Microsoft ja Apple, kumpikin noin kolmen biljoonan markkina-arvoillaan.

Myös Euroopassa suurten yhtiöiden markkina-arvot ovat nousseet entisestään. Luksustuotteita valmistava LVMH ja lääkeyhtiö Novo Nordisk kisaavat ykköspaikasta Euroopan osakemarkkinoilla. Niiden perässä tulee niin ikään mikrosiruja valmistava ASML. Suurimpiin yhtiöihin kuuluvat myös muotitalo Hermes, kosmetiikka-alan yritys L’Oreal sekä lääkeyhtiöt Novartis, Roche ja AstraZeneca. Stoxx-indeksin kymmenen suurimman yhtiön kurssit ovat vuoden alusta nousseet keskimäärin kymmenen prosenttia indeksin jäädessä kolmeen prosenttiin.

Nousu jatkui osakemarkkinoilla

Osakemarkkinat olivat laajasti nousussa. MSCI Eurooppa -indeksi nousi kaksi prosenttia, MSCI Pohjois-Amerikka yli neljä ja MSCI Japani kaksi prosenttia euroissa. Useilla markkinoilla saavutettiin kaikkien aikojen huipputasoja. Etenkin Japanissa iloittiin osakemarkkinoiden vihdoin saavuttaneen 80- ja 90-luvun taitteen tasot. Kiinan osakemarkkinat elpyivät lähes kahdeksan prosenttia keskuspankin koronlaskun ja rahoitusviranomaisten markkinatoimenpiteiden ansiosta. Myös MSCI:n kehittyvien maiden indeksi nousi.

Päättymässä oleva tuloskausi oli jälleen hyvä Yhdysvalloissa. Viime vuoden viimeisen neljänneksen toteutunut tuloskasvu oli noin kymmenen prosenttia. Positiivinen kehitys nostatti myös markkinatunnelmia, ja sijoittajat ovat optimistisempia sekä osakemarkkinoiden että talouden näkymistä. Osakeanalyytikot ovat kuitenkin hiukan tarkistaneet tulosodotuksia alaspäin, ja kuluvan vuoden tuloskasvun odotetaan jäävän hiukan alle kymmeneen prosenttiin.

USA:n talouden vahvuus ja Euroopan heikkous eivät yllättäneet

USA:n talous osoitti huomattavaa vahvuutta edelleen tammikuussa työllisyyden, kuluttajien luottamuksen ja teollisuustuotannon ylittäessä odotukset. Atlanta Fed ennusti 4,2 prosentin kasvua ensimmäiselle neljännekselle. Talouden vahvuus on saanut Fedin johtokunnan epäröimään nopeiden koronlaskujen tarvetta. Inflaation kehitys oli ristiriitaista; ydininflaatio nousi korkeiden palvelujen hintojen vuoksi, sen sijaan henkilökohtaisten kulutusmenojen PCE-hintaindeksi nousi odotetusti 2,4 prosentin vuosivauhtia. Fedin korkojen lasku ennen kesää nähdään nyt epätodennäköisenä.

Euroalueen tahmeat talousnäkymät jatkuivat. Euroopan komissio laski alkaneen vuoden kasvuennustettaan 0,8 prosenttiin aiemmasta 1,6 prosentista. Näkymät talouden elvytykselle ovat heikot johtuen tiukasta budjettikurista ja keskuspankin nuivasta suhtautumisesta rahapolitiikan keventämiselle. Koronlaskuodotusten vähentyessä korot nousivat. Saksan kahden vuoden korko nousi 2,41 prosentista 2,89 prosenttiin ja 10 vuoden korko 2,16 prosentista 2,42 prosenttiin.

Kuva: MAG 7 -yhtiöiden (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia ja Tesla) yhteenlaskettu markkina-arvo on 0,5 x USA:n bkt ja S&P 500 -yhtiöiden yhtenlaskettu markkina-arvo on 1,7 x bkt.

Kuukauden kuva 2024_03

Tämä julkaisu on tarkoitettu ainoastaan asiakkaan yksityiseen käyttöön. Tämä raportti perustuu lähteisiin, joita EvIi Oyj pitää luotettavina. EvIi Oyj tai sen työntekijät eivät takaa raportissa annettujen tietojen, mielipiteiden, arvioiden tai ennusteiden oikeellisuutta, tarkkuutta tai täydellisyyttä, eivätkä vastaa vahingoista, jota julkaisun käytöstä mahdollisesti aiheutuu. Julkaisussa annettuja tietoja ei ole tarkoitettu sijoitusneuvoksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälinettä. Tätä julkaisua tai sen osaa ei saa kopioida, jakaa tai julkaista ilman EvIi Oyj:n etukäteen antamaa kirjallista lupaa. Kaikki oikeudet pidätetään.