Inflaation lasku ilahdutti markkinoita

Lokakuun inflaatiolukujen käynnistämä korko- ja osakeralli jatkui marraskuussa. Yhdysvalloissa ja Euroopassa inflaatio on laskenut odotettua nopeammin energian ja elintarvikkeiden hintojen laskun ansiosta.

Kuluttajahintojen nousuvauhti on Yhdysvalloissa 3,2 prosenttia ja euroalueella 2,4 prosenttia. Kuluttajahintojen lasku ruokki odotuksia korkopolitiikan löystymisestä jo ensi keväänä, mutta keskuspankkien seuraamat pohjainflaatiolukemat ovat vielä korkealla 4,0 ja 4,2 prosentissa.

Saksan 10-vuoden korko laski marraskuussa 0,4 prosenttiyksikköä 2,4 prosenttiin ja kahden vuoden korko laski 0,3 prosenttiyksikköä 2,78 prosenttiin. Yhdysvaltojen 10-vuoden korko laski peräti 0,6 prosenttiyksikköä 4,28 prosenttiin.

S&P 500 -osakeindeksi nousi 8,5 prosenttia ja Stoxx 600 -indeksi 5,8 prosenttia. Euro vahvistui 3,3 prosenttia.

Perusskenaariomme vuodelle 2024

Maailmantalouden kasvun odotetaan heikentyvän vuonna 2024 korkotason noususta ja kustannuspaineiden jatkumisesta johtuen, mutta taloussyklin pohja voidaan nähdä jo alkuvuoden 2024 aikana.

Eurooppa näyttäisi lähestyvän lievää taantumaa jo tämän vuoden lopussa. Vaikka työllisyys on pysynyt vahvalla tasolla, kuluttajien mielialat ovat vaisuja ja teollisuuden suhdannetilanne on heikko. Euroopan talous kärsii teollisuuden vientinäkymien ja Kiinan kysynnän heikkoudesta, joten talousnäkymät vuodelle 2024 ovat vaisummat kuin USA:ssa.

Korkean korkotason ympäristö näyttää vaikuttaneen kielteisemmin Eurooppaan, kun taas Yhdysvaltoihin sen vaikutukset tulevat viiveellä. Yhdysvalloissa kotitalouksien kulutus on pysynyt vahvana, ja talousaktiviteetti on hyvässä vireessä. Toistaiseksi yksityisen kulutuksen vahvuus, kuluttajien suuret säästöt, palkkojen nousu ja hyvä työllisyystilanne ovat ylläpitäneet talouskasvua jopa selvästi ennakoitua paremmalla tasolla. Taantuman mahdollisuus on silti edelleen olemassa, vaikkakin perusskenaariossamme talouskasvu pysyy positiivisena.

Kiina kamppailee rakenteellisten ongelmien, kuten voimakkaasti velkaantuneen kiinteistöalan ja asuntokuplan mahdollisen puhkeamisen kanssa. Vaikka kolmannen vuosineljänneksen kasvu oli vakaata, yleinen talousaktiviteetti vaikuttaa vaisulta. Vuoden 2024 näkymät ovat epävarmat, koska merkittäviä talouden elvytystoimia ei ole toteutettu. Pitkittynyt velkadeflaatiosykli voisi johtaa Kiinassa samanlaiseen tilanteeseen kuin Japanissa yli 30 vuotta sitten.

Geopoliittiset riskit ovat koko ajan läsnä

Toistaiseksi öljyn hintakehitys on pysynyt maltillisena, mutta mahdollisella Lähi-idän kriisin eskaloitumisella olisi eittämättä vaikutuksia globaaliin kasvuun.

Monissa maissa pidetään ensi vuonna vaalit. Niillä voi olla vaikutusta paitsi maailmanpoliittiseen kehitykseen myös talousnäkymiin. Keskeisiä maita ja kysymyksiä niissä ovat:

Turkki: Keskeinen asema idän ja lännen välissä, Lähi-idässä, Ukrainan, Venäjän ja Kaukasian maiden naapurissa. Talous on pahasti kuralla. Pystyykö Erdogan pysymään vallassa? Turkin tilanteen heikentyminen voi heijastua Eurooppaan ja Ukrainan tilanteeseen.

Lähi-itä: Arabimaiden suhtautuminen Israelin toimintaan. Eurooppa on riippuvaisempi raakaöljyn ja energian tuonnista kuin Yhdysvallat.

Taiwan: Jännitteiden kasvu Etelä-Kiinan merellä ja Kaakkois-Aasiassa. Kiinan tavoitteet ja niiden toteuttaminen? Kiinan toimenpiteet Taiwania kohtaan johtaisivat pakotteisiin ja globaalien toimitusketjujen siirtymiin.

Venäjä: Sotatilan ja sotatalouden jatkuminen. Putinin hallinnon pysyvyys. Venäjän tulevaisuus on huolestuttava kaikissa todennäköisissä skenaarioissa.

USA: Presidentin vaihtuminen vaaleissa sekä kongressin ja senaatin toiminta. USA:n politiikan muuttuminen on ajan kysymys, mutta miten se tapahtuu?

Kuva: Pohjoisimaiset osakemarkkinat ovat tuottaneet muita päämarkkinoita enemmän Ukrainan sodan alkamisesta lähtien

Kuukauden kuva 2023_12

Tämä julkaisu on tarkoitettu ainoastaan asiakkaan yksityiseen käyttöön. Tämä raportti perustuu lähteisiin, joita EvIi Oyj pitää luotettavina. EvIi Oyj tai sen työntekijät eivät takaa raportissa annettujen tietojen, mielipiteiden, arvioiden tai ennusteiden oikeellisuutta, tarkkuutta tai täydellisyyttä, eivätkä vastaa vahingoista, jota julkaisun käytöstä mahdollisesti aiheutuu. Julkaisussa annettuja tietoja ei ole tarkoitettu sijoitusneuvoksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälinettä. Tätä julkaisua tai sen osaa ei saa kopioida, jakaa tai julkaista ilman EvIi Oyj:n etukäteen antamaa kirjallista lupaa. Kaikki oikeudet pidätetään.