Siirry sisältöön

Ennätyksellinen vuosi

Loppuvuonna 2024 talouskasvu jatkui alkuvuoden tapaan. USA:ssa talouskasvu jatkui vahvana yksityisen kulutuksen ja korkean työllisyysasteen tukemana, kun taas Euroopassa kasvu oli vaisua. Yhdysvaltojen keskuspankki alensi joulukuun kokouksessaan ohjauskorkoa neljännesprosentin, tuoden sen uudelle tavoitevälille 4,25–4,50 prosenttia. Kyseessä oli kolmas peräkkäinen koronlasku, ja nyt ohjauskorko on laskenut huipustaan kokonaisen prosenttiyksikön. Myös Euroopassa koronlaskut jatkuivat; Euroopan keskuspankin talletuskorko oli vuoden lopussa 3,0 prosenttia. USA:n dollari vahvistui vuoden kuluessa selvästi ja oli vuoden päättyessä euroa vastaan jo lähes pariteetissa.

”USA:n mahdolliset kauppapoliittiset toimet kasvattivat sijoittajien huolia.”

Talous- ja korkonäkymien lisäksi Yhdysvaltojen marraskuiset presidentinvaalit ja niitä seurannut suunnanmuutos maan sisä- ja ulkopolitiikassa sekä geopoliittisten riskien kehittyminen olivat loppuvuodesta näkyvästi esillä. USA:n sisäinen kahtiajakautuneisuus, kansallismielisyyden lisääntyminen ja mahdolliset kauppapoliittiset toimet kasvattivat sijoittajien huolia. Voimaanastuessaan mahdolliset tuontitullit nostaisivat hintoja USA:ssa, lisäisivät inflaatiopaineita sekä heikentäisivät kasvua muualla maailmassa. 

Neljännellä vuosineljänneksellä pääomamarkkinoiden tuotot olivat kaksijakoisia. Korkosijoitusten tuotot olivat lähes poikkeuksetta positiivisia kaikissa korko-omaisuusluokissa, mutta osakkeissa vahvat tuotot painottuivat erityisesti USA:han ja siellä varsinkin teknologiayhtiöiden osakkeisiin. Euroopassa, mukaan lukien Suomessa, osakekurssien kehitys oli viimeisellä vuosineljänneksellä heikkoa heijastaen maanosan riippuvuutta viennistä ja perinteisestä teollisuudesta, johon mahdolliset USA:n tuontitullit voisivat kohdistua. Muiden omaisuusluokkien arvostuksissa ei neljännellä vuosineljänneksellä tapahtunut merkittäviä muutoksia.

Vuoden lopussa avoimet kiinteistörahastot nousivat puheenaiheeksi Suomessa. Kaksi vuotta heikkona pysynyt kiinteistömarkkina laskevine hintoineen ja vajaakäyttöasteineen sekä hidastunut transaktioaktiviteetti johtivat lunastuspyyntöjen kasvuun ja sitä myötä lunastuspyyntöjen toteuttamisen viivästyttämiseen tai väliaikaiseen sulkemiseen useissa kiinteistörahastoissa. Evlin kolmesta avoimesta kiinteistörahastosta vain Evli Vuokratuotto II:ssa jouduttiin viivästyttämään lunastuksia. Evli Vuokratuotto ja Evli Logistiikkakiinteistöt -rahastoissa lunastukset on toteutettu normaalisti rahastojen käteisvaroista. Lunastusten viivästyttäminen tai rahaston väliaikainen sulkeminen on ymmärrettävästi lunastusta pyytäneen sijoittajan kannalta harmillista. Näin toimimalla varmistetaan kuitenkin rahaston kaikkien sijoittajien tasapuolinen kohtelu tilanteessa, jossa kohteiden pakkorealisointi saattaisi johtaa koko rahaston ja sen kaikkien osuudenomistajien kannalta erityisen epäedulliseen lopputulemaan.

”Evlin vertailukelpoinen liikevaihto oli 14 prosenttia edellisvuotta korkeampi.”

Evli-konsernin nettoliikevaihto oli neljännellä vuosineljänneksellä lähes edellisen vuoden vastaavalla tasolla, 30,1 miljoonaa euroa (30,7 milj. euroa). Koko vuoden nettoliikevaihto kasvoi edellisvuodesta 17 prosenttia 126,8 miljoonaan euroon (108,7 milj. euroa). Huomioiden maaliskuussa 2024 toteutettu kannustinliiketoiminnan yritysjärjestely, oli vertailukelpoinen liikevaihto 14 prosenttia edellisvuotta korkeampi, nousten 109,7 miljoonaan euroon (96,6 milj. euroa). Parhaiten kehittyivät perinteisten rahastojen palkkiotuotot sekä neuvonantopalkkiot, jotka molemmat kasvoivat selvästi. Pääomarahastojen ja varainhoidon palkkiotuotot olivat edellisvuoden tasolla. Hidastuneen kaupankäyntiaktiviteetin seurauksena välitystoiminnan tuotot laskivat. Oman taseen tuotot olivat edellisvuotta alemmalla tasolla. 

Konsernin neljännen vuosineljänneksen liikevoitto laski neljä prosenttia ja oli 10,5 miljoonaa euroa (10,9 milj. euroa). Koko vuoden liikevoitto kasvoi edellisvuodesta 45 prosenttia 58,2 miljoonaan euroon (40,2 milj. euroa). Vastaavasti vertailukelpoinen liikevoitto nousi 19 prosenttia ja oli 43,3 miljoonaa euroa (36,4 milj. euroa).

Evlin oman pääoman tuotto vuonna 2024 oli 34,4 prosenttia (22,8 %). Toistuvien tuottojen suhde operatiivisiin kuluihin oli 132 prosenttia (130 %). Konsernin vakavaraisuus ja maksuvalmius olivat erinomaisella tasolla. 

”Hallinnoitavat asiakasvarat nousivat 18,9 miljardiin euroon.”

Varainhoito- ja sijoittaja-asiakkaat -segmentin nettoliikevaihto nousi neljännellä vuosineljänneksellä 24 prosenttia ja oli 26,6 miljoonaa euroa (21,4 milj. euroa). Hallinnoitavat asiakasvarat nousivat positiivisen markkinakehityksen ja nettomerkintöjen myötä 18,9 miljardiin euroon (18,0 mrd. euroa). Evli-Rahastoyhtiön sijoitusrahastopääoma, sisältäen myös vaihtoehtoiset sijoitustuotteet, oli noin 13,4 miljardia euroa (12,6 mrd. euroa). Perinteisten sijoitusrahastojen nettomerkinnät olivat neljännellä vuosineljänneksellä noin -117 miljoonaa euroa ja koko vuoden osalta noin 30 miljoonaa euroa. Suurimmat nettomerkinnät kohdistuivat vuosineljänneksellä Evlin pitkän koron rahastoihin, osakerahastojen ja rahamarkkinarahasto Evli Likvidin merkintöjen ollessa miinuksella. Koko vuoden osalta suurimmat nettomerkinnät keräsivät rahastot Evli Eurooppa Kasvu (170 milj. euroa), Evli Pohjoismaat Yrityslaina (125 milj. euroa) sekä Evli High Yield Yrityslaina (109 milj. euroa). 

Neuvonanto- ja yritysasiakkaat -segmentin nettoliikevaihto laski neljännellä vuosineljänneksellä 59 prosenttia ja oli 2,0 miljoonaa euroa (4,9 milj. euroa). Liikevaihdon lasku on seurausta yritysjärjestelystä, jossa kannustinliiketoiminnasta tuli konsernin osakkuusyhtiö, eikä se siten ole enää segmenttiraportoinnin osana. Yritysjärjestelyistä saatavat neuvonantopalkkiot kasvoivat edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Yksikön toimeksiantokanta on hyvä, ja yritysjärjestelymarkkina on selvästi vilkkaampi kuin edellisvuonna. 

Evlin strategian kannalta keskeiset alueet, kansainvälinen myynti ja vaihtoehtoiset sijoitustuotteet, kehittyivät vuosineljänneksellä positiivisesti. Kansainvälisten asiakkaiden nettomerkinnät olivat noin 240 miljoonaa euroa ja kansainvälisten asiakkaiden osuus Evlin koko rahastopääomasta, mukaan lukien vaihtoehtoiset sijoitustuotteet, oli 21 prosenttia (19 %). Vaihtoehtoisia sijoitustuotteita myytiin vuosineljänneksellä yhteensä noin 115 miljoonalla eurolla (33 milj. euroa) ja koko vuonna yhteensä noin 265 miljoonalla euroalla (225 milj. euroa). Vuosineljänneksellä tehtiin uuden Evli Private Equity IV -rahaston ensimmäinen sulkeminen ennätyksellisellä 77 miljoonan euron pääomalla. 

Vastuullisuuden saralla Evli valmisteli vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä EU:n kestävyysraportointisääntelyn (CSRD) mukaista raportointia, Taskforce on Nature-related Financial Disclosures -viitekehyksen mukaista luontoraportointia sekä omien toimintojensa päästölaskentaa. Evli toimi myös aktiivisena jäsenenä Nature Action 100 -sijoittaja-aloitteessa, jossa vaikutetaan sataan luontokadon ja biodiversiteetin kannalta merkittävään yhtiöön ja kannustetaan yhtiöitä kunnianhimoisempiin toimiin luontokadon pysäyttämiseksi. Lisäksi Evli kertoi Sveitsissä järjestetyssä Building Bridges -konferenssissa lapsen oikeuksiin liittyvästä tutkimuksestaan sekä tekoälyn hyödyntämisestä lasten oikeuksien arvioinnissa.
 

Maunu Lehtimäki, toimitusjohtaja, Evli Oyj


Päivitetty Evli Oyj:n tilinpäätöstiedotteen 2024 julkistamisen yhteydessä 29.1.2025.