Yksisarviset kukoistavat Pohjolassa

Tukholman pörssissä on useita yksisarvisia. Nopeasti kasvavien pienyhtiöiden osakkeet tarjoavat ikkunan paremmille tuotto-odotuksille laadukkailla ESG-arvoilla.

Yksisarvinen (unicorn company) on Piilaakson slangia, tarkoittaen yli miljardin dollarin arvoon kasvanutta listaamatonta start-up -yhtiötä. Käytämme tässä julkaisussa yksisarvisen käsitettä kattaen myös listatut start-up yhtiöt.

”Jos sinun pitäisi syntyä uudelleen missä tahansa maailmassa ihmisenä, jolla on keskimääräiset kyvyt ja tulot, haluaisit olla viikinki.” Tämä The Economistissa julkaistu kommentti pohjautuu Pohjoismaiden maailmanlaajuiseen tunnettuuteen korkeasta elintasostaan, innovatiivisuudestaan, demokratiastaan ja vakaudestaan.

Pohjoismaissa on onnistuttu yhdistämään taloudellinen tehokkuus ja kasvu tasaisen tulonjaon ja sosiaalisen yhtenäisyyden kanssa. Vaikka pohjoismainen malli ei ole täydellinen, pienissä vientivetoisissa kansantalouksissa on onnistuttu synnyttämään huomattavasti enemmän kansainvälisiä yrityksiä, kukoistavia start-up -ekosysteemejä ja pitkän aikavälin osaketuottoa kuin muualla maailmassa.

Spotify (musiikin suoratoisto), Supercell (mobiilipelit), Klarna (maksunvälitys), Skype (puhelu-, video- ja pikaviestipalvelu) ja Mojang (Minecraftin kehittäjä) ovat loistavia esimerkkejä siitä, miksi sekä yksityisten että julkisten sijoittajien tulisi olla kiinnostuneita Pohjoismaiden tarjoamista sijoitusmahdollisuuksista.

Pienyhtiöt loistavat Tukholman pörssissä 

Spotify ja Skype ovat kasvaneet täysikasvuisiksi yksisarvisiksi pääomasijoitusrahastojen huomassa suljettujen ovien takana, useimpien sijoittajien ulottumattomissa. “Yksisarvisvarsojen” luokse pääsee kuitenkin avoimesti ja helpommin Tukholman pörssin ja sen pienyhtiöiden kautta.

Tämän omaisuusluokan sijoittajat ovat onnistuneet saamaan poikkeuksellisia tuloksia. Carnegie Swedish Small Cap -indeksi (yleinen benchmark) on saanut 18,5 % EUR vuotuisen tuoton viimeisen 10 vuoden aikana. Tällainen tulos vertautuu positiivisesti parhaimpien pääomasijoitusrahastojen tuottoihin, mutta päivittäisen likviditeetin tarjoamilla eduilla.

”Ruotsin julkiset osakemarkkinat ovat yllättävän syvät, laajat ja kehittyneet pienelle Euroopan maalle."

Ruotsin julkiset osakemarkkinat ovat yllättävän syvät, laajat ja kehittyneet pienelle Euroopan maalle. Tukholman pörssiin listatuista yli 800 yrityksestä noin 50 voidaan laskea suuryrityksiksi, joiden markkina-arvo ylittää 10 miljardia euroa. Ruotsi on myös ollut viime vuosina yksi Euroopan aktiivisimmista IPO-markkinoista tuoden kymmeniä uusia listautumisia vuoden 2021 aikana.

Julkiset osakemarkkinat kasvattavat tuntemattomampia yksisarvisia 

Tämä suotuisa markkinaympäristö on kasvattanut useita yrityksiä, joita pääomasijoittajat kutsuisivat yksisarvisiksi. Julkisilta markkinoilta uupuu kuitenkin tietty glamour sekä kansainväliset tähtiomistajat, toisin kuin pääomasijoittajien maailmasta. Siksi on todennäköistä, ettet ole koskaan kuullutkaan näistä yrityksistä.

Esimerkkinä tuntemattomammasta yksisarvisesta toimii viestintäalustayritys Sinch. Nimi ei välttämättä kuulosta tutulta, mutta mikäli sinulla on älypuhelin, käytät hyvin todennäköisesti Sinchin palveluita – esimerkiksi kun saat tekstiviestinä matkalippusi lentoyhtiöltä. Sinch listautui Tukholman pörssiin vuonna 2015 ja sen markkina-arvo oli noin 7 miljardia SEK (700 miljoonaa EUR) vuonna 2019. Elokuussa 2021 Sinchin markkina-arvo oli yli 100 miljardia SEK. Yli 10 miljardin markkina-arvolla se olisi ollut pääomamarkkinoilla harvinaisuus; kymmensarvinen (decacorn). Pääomasijoittajat ovat hypänneet kyytiin mukaan: Softbank hankki Sinchin osakkeita vuonna 2020.

Toinen hyvä esimerkki – ehkäpä hieman nimekkäämpänä ainakin hiihtäjien ja pyöräilijöiden keskuudessa – on MIPS. MIPS-kypäriä, jotka tunnistetaan niiden hienovaraisesta pienestä keltaisesta tarrasta, pidetään tutkitusti parhaina pään suojina onnettomuustilanteissa. MIPS ei kuitenkaan myy tai valmista kypäriä itse, vaan yritys lisensoi teknologiaansa immateriaalioikeutena eri yrityksille. MIPS listautui Tukholman pörssiin vuonna 2017 noin miljardin SEK (100 miljoonaa EUR) arvoisena ja tänä päivänä yrityksen arvo on 23 miljardia SEK (2.3 miljardia EUR).

Tuoton ja vastuullisuuden liitto: Evli Ruotsi Pienyhtiöt 

Passiivinen indeksi- ja algoritmisijoittaminen eivät dominoi pienyhtiöiden markkinoilla samalla tavalla kuin päämarkkinoilla. Kun sijoittajien fokus on suuremmissa yrityksissä, aktiivisille osakesijoittajille jää enemmän mahdollisuuksia yltää erinomaisiin tuotto-odotuksiin pienyhtiöiden kautta.

”Kun sijoittajien fokus on suuremmissa yrityksissä, aktiivisille osakesijoittajille jää enemmän mahdollisuuksia yltää erinomaisiin tuotto-odotuksiin pienyhtiöiden kautta.” 

Evli Ruotsi Pienyhtiöt -rahasto perustettiin vuonna 2008 ja se on rahaston aloituspäivästä tuottanut vuositasolla keskimäärin 2,9 % vertailuindeksiään Carnegie Swedish Small Cap – (31.7.2021) paremmin.

Pohjoismaat ovat pitkään olleet vastuullisuuden pioneerejä ja myös Evlissä ESG on integroitu osaksi valinta- ja sijoitusprosesseja.

Tämän lisäksi Evli Ruotsi Pienyhtiöt noudattaa laajempia poissulkemisen kriteerejä, eikä sijoita uhkapeli-, aseteollisuus-, alkoholi ja tupakkayrityksiin eikä fossiilisia polttoaineita tuottaviin yrityksiin. Rahastossa on ollut viime aikoina erittäin alhaiset hiilidioksidipäästöt (34 t CO2/$M myynti). Morningstar on valinnut Evli Ruotsi Pienyhtiöt vastuullisimman 10 % joukkoon 730 kansainvälisen rahaston joukosta.

Ja jos satuit miettimään, Evli Ruotsi Pienyhtiöt on omistanut Sinchiä ja MIPSiä jo vuodesta 2019.

 

Evli Ruotsi Pienyhtiöt- rahastoa hoitaa Evlin Pohjoismaiset osakkeet -tiimi Janne Kujalan johdolla. Vaikka Kujala on vasta kolmatta vuotta rahaston salkunhoitajana, hän on kokenut pienyhtiösijoittaja ja salkunhoitaja Pohjoismaisilla pääomamarkkinoilla.

Evli Ruotsi Pienyhtiöt -rahastolla on erinomainen tuottohistoria sekä absoluuttisesti että relatiivisesti. Sen vuotuinen tuotto on viimeisten 10 vuoden aikana (30.6.2021) keskimäärin ollut 15%, lyöden vertailuindeksinsä viidellä prosenttiyksiköllä vuodessa (täysillä palkkioilla). Vuodesta 2010 lähtien rahaston keskiarvosana Morningstarilta on ollut viisi tähteä, eli paras mahdollinen. Tämä arvosana rahastolla on tänäkin päivänä.