Siirry sisältöön
Your20 Culture20 Is20 Your20 Brand20sign20in20a20conceptual20image

Yksikään euro ei liiku ennen kuin poika ymmärtää, mistä tämä yritys on kotoisin ja millaisista arvoista se ponnistaa! Nyrkki jysähti pöytään. Kovaa. Tilanne neuvotteluhuoneessa oli äärimmäisen  kireä.


Yrittäjäperhe istui kokoushuoneessa. Perheen isä, vuosikymmenet 12-14 tunnin työpäiviä tehneenä oli vakavan paikan edessä. Tarkoitus oli suorittaa sukupolvenvaihdos tulevien vuosien aikana. Keskustelua nuoremman sukupolven kanssa oli aloiteltu omin voimin, mutta se ei ollut johtanut toivottuun lopputulokseen. Nyt mukaan oli otettu alan ammattilaiset. Epäonnistuminen ei ollut vaihtoehtojen listalla.

Kaiva arvot esiin

Arvot yhdistävät ihmisiä ja sitovat sukupolvia toisiinsa.  Yrittäjyyttä systemaattisesti sukupolvelta toiselle siirtävän on tunnistettava ne arvot, jotka yhdistävät vanhempaa ja nuorempaa sukupolvea. Yhteisten arvojen pohjalta on mahdollista määrittää yhteinen tavoite suvun yrittäjyydelle. Sitten onkin jo helpompaa rakentaa suunnitelma, jolla tavoite saavutetaan. Suunnitelmaa kannattaa säännöllisesti päivittää, jotta se pysyy ajan ja uusien sukupolvien tasalla. Vaikka jokainen sukupolvi tekee yrittämisestä itsensä näköistä, säilyvät menestyksekkäissä yrittäjäsuvuissa usein arvot samoina sukupolvelta toiselle.

 

{% video_player "embed_player" overrideable=False, type='scriptV4', hide_playlist=True, viral_sharing=False, embed_button=False, width='1280', height='720', player_id='8379928422', style='' %}

 

Varallisuutta sukupolvien yli säilyttäneiden yrittäjäperheiden kohdalla on useita yhtäläisyyksiä. Onnistunut sukupolvenvaihdos vaatii paitsi järjestelmällisyyttä, myös pitkäjänteistä kouluttamista. Yrittäjäperheen ja yrityksen arvomaailma on tultava jo nuorena potentiaalisille jatkajille tutuksi.

Jatkokoulutusvaihtoehdot on pohdittava jo lukioikäisen kanssa plakkariin. Jos yrittäjyys on vaikuttanut kesätöiden ja muun tutustumisen jälkeen varteen otettavalta vaihtoehdolta, kannattaa hakeutua parhaisiin mahdollisiin opinahjoihin. Aikuisiälläkään peli ei ole vielä menetetty, kunhan toimeen tartutaan ripeästi ja tosissaan.

Miten yrittäjäperheen kanssa kävi?

Perheen käänteet olivat moninaiset, sillä yhteisiä arvoja (lähinnä isän ja pojan välillä) oli niukasti. Istuimme sitkeästi saman pöydän ääressä yhä uudelleen, askel askeleelta edeten. Lopulta yhteinen arvopohja hahmottui. Sen pohjalta rakennettiin suunnitelma. 

{{cta('c8f9fb98-dc88-4d48-a04f-0464954a3404')}}

Kahden vuoden päästä yritys sai uuden, visionäärisen ja sitoutuneen toimitusjohtajan isän siirtyessä hallituksen puheenjohtajaksi. Poika vei yrityksen askeleittain kohti uusia liiketoiminta-alueita. Ruotsista saatiin vuosikymmenten kokeilujen jälkeen pysyvä jalansija paikallisen yhteistyökumppanin avulla. Liikevaihto kasvoi ja tulos seilasi myötätuulessa.  Poika oli ylittänyt isänsä odotukset.

Jos edellä mainittu herätti ajatuksia, niin ota ihmeessä yhteyttä sillä muun muassa tätä ja paljon muuta on todellinen varainhoito.

Meille Evlissä pitkän aikavälin suunnittelu yrittäjäperheiden näkökulmasta on arkipäivää.

 

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua