Hajauttaminen on paljon muutakin kuin osakkeiden ja korkojen valitsemista salkkuun.
Hajauttaminen on tärkeä osa sijoittamista, mutta vaatii onnistuakseen ajatustyötä ja paneutumista. Listaamme viisi yleisintä hajauttamisen virhettä – ja kerromme, miten ne voi välttää.
Virhe 1: Tarkasteletko hajautusta liian kapea-alaisesti?
Moni ajattelee hajauttamisen tarkoittavan vain sitä, että salkussa on sekä osakkeita että korkoja. Toki se on sitäkin, mutta myös paljon muuta.
Sijoittamisen pitäisi aina alkaa kokonaiskuvan hahmottamisesta. Hajauttamisessa ei ole kyse vain yksittäisten sijoituskohteiden valinnasta, vaan sijoittajan kokonaisvarallisuuden jakautumisesta.
Hajautusta suunnitellessa pitää huomioida muutakin kuin vain perinteiset osake- ja rahastosijoitukset. Esimerkiksi asunto, kesämökki, kakkosasunto tai vaikkapa osakkuudet yhtiöissä ovat osa sijoittajan kokonaishajautusta. Myös velan määrä ja elämäntilanne on muistettava ottaa huomioon kokonaiskuvassa.
Virhe 2: Pidätkö hajauttamista vain riskienhallinnan työkaluna?
Toinen tyypillinen virhe on nähdä hajauttaminen ensisijaisesti riskien hallintana ja ajatella, että nukkuisi yönsä paremmin, kun salkussa on kohteita, jotka reagoivat markkinoiden muutoksiin eri tavoin ja eri tahdissa.
Hajauttaminen on kuitenkin paljon muutakin kuin huonoihin aikoihin varautumista.
Sen avulla on helpompi saavuttaa kunnianhimoisiakin sijoitustavoitteita. Siksi se on tärkeää myös riskihakuiselle sijoittajalle.
Vaikka oma lähestymistapa olisikin opportunistisempi, emme suosittele satsaamaan vain yhteen kohteeseen.
Jos salkussa on vaikkapa 20 erilaista korkean tuottopotentiaalin sijoituskohdetta, lopputulema on todennäköisesti parempi kuin että tällaisia kohteita olisi vain muutama.
Hajauttamalla sijoittaja pääsee kiinni useampiin kiinnostaviin toimialoihin ja yhtiötyyppeihin. Sen avulla voi hyötyä myös erilaisista kasvuteemoista, kuten vihreästä siirtymästä, kaupungistumisesta ja tekoälystä.
Virhe 3: Yliarvioitko, kuinka paljon jaksat paneutua eri sijoituskohteisiin?
Salkun hajauttaminen vaatii paneutumista. Sijoittajalla on hyvä olla realistinen käsitys siitä, kuinka paljon hän ehtii ja kykenee syventymään markkinaan ja sijoituskohteisiin. Omaa aikaa kannattaa käyttää harkiten eikä tuhlata sitä heiluvien markkinoiden perässä juoksemiseen.
Jos hoidat itse lukuisiin eri kohteisiin sijoitettua osakesalkkua, pystytkö seuraamaan riittävän aktiivisesti kaikkia sijoituskohteita? Hyvän sijoitusasunnon löytäminen tai osakkuusyhtiön kehitys voi olla paljon arvokkaampaa.
Tavoitteelliselle sijoittajalle, joka ei halua olla jatkuvasti seuraamassa markkinan ja kurssien kehitystä, suosittelemme aktiivisesti hoidettuja sijoitusrahastoja. Niissä sijoituskohteiden valinnasta ja muutoksista vastaavat varainhoidon ammattilaiset. He myös osaavat löytää kohteita, jotka voisivat jäädä piensijoittajalta pimentoon.
Rahastossa voi olla satoja kohdeyhtiöitä. Niistä kymmenen suurinta saattaa olla useimmille tuttuja, mutta loput ovat tuntemattomampia. Jokaisella niistä on oma tuottovaikutuksensa rahaston kokonaisuudessa ja hajautuksessa.
Vaikka rahastoihin sijoittaminen onkin varsin vaivatonta, suosittelemme käyttämään harkintaa niiden valinnassa. Kehotamme tutustumaan paitsi rahaston tuotto-odotuksiin, riskiprofiiliin ja kustannuksiin, myös rahaston sääntöihin ja sijoitusfilosofiaan.
Pelkkä rahaston otsikko ei yleensä kerro kaikkea oleellista. Kuvauksesta selviää tarkemmin, millaisiin yrityksiin rahasto sijoittaa ja millaiselle sijoittajalle se sopii.
Virhe 4: Haluatko sijoittaa vain suoraan osakkeisiin?
Sijoitusrahastot ovat kasvattaneet kiinnostavuuttaan vauhdikkaasti ja ohittaneet osakkeet suosiossa, Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2023 lopussa 29 prosenttia suomalaisista omisti sijoitusrahastoja ja 16 prosenttia pörssiosakkeita.
Osa sijoittajista haluaa kuitenkin edelleen sijoittaa yksinomaan suoraan osakkeisiin. Osakkeita ja rahastoja ei kannata ajatella toisiaan pois sulkevina vaan toisiaan täydentävinä.
Osakerahastojen kautta sijoittaja voi hajauttaa yksittäisiä osakkeita tehokkaammin erilaisille toimialoille, useammalle markkinalle ja erikokoisiin yhtiöihin. Samalla sijoittajan oma työmäärä vähenee, kun yhtiöihin tutustumisen ja markkinoiden seuraamisen hoitaa ammattilainen.
Lisäksi on paljon kiinnostavia sijoituskohteita, joihin ei pääse kiinni sijoittamalla pörssilistattuihin osakkeisiin.
Tällaisia ovat esimerkiksi korkorahastoissa mukana olevat yrityslainat. Ne vaativat jopa satojen tuhansien eurojen kertasijoituksen eli olisivat ilman rahastoja piensijoittajien ulottumattomissa.
Oleellisinta onkin miettiä, millaisen kokonaisuuden erilaiset sijoitukset muodostavat ja kuinka ne sopivat sijoittajan omaan riskiprofiiliin.
Suorissa osakesijoituksissa arvonmuutokset voivat olla paljon isompia kuin hajautetuissa rahastoissa, mutta vastaavasti myös riski on isompi. On hyvä miettiä, kuinka paljon tällaista riskiä haluaa laittaa esimerkiksi osake- ja korkorahastoyhdistelmän päälle.
Lue myös: Näin hyödyt korkosijoituksista markkinoiden myllerryksessä
Virhe 5: Pysytkö tiukasti kiinni omassa sijoitusideassasi vaikka maailma ympärillä muuttuu?
Evli juhlii tänä vuonna 40-vuotista taivaltaan ja noiden vuosikymmenten aikana markkinoilla on todistettu monia muutoksia. Sijoittajan ei kannata hötkyillä jokaisen liikahduksen myötä, mutta varoitamme myös tarttumasta liian tiukasti yhteen teemaan tai sijoitusideaan.
Maailma muuttuu, ja sijoittajan on muututtava sen mukana. Jos liputtaa esimerkiksi pelkästään arvoyhtiöiden puolesta, aina tulee jaksoja, jolloin ne eivät toimi laisinkaan. Silloin on oltava valmis muokkaamaan omaa portfoliota.
Tärkeintä on suhtautua pragmaattisesti niin omaan sijoitussalkkuun kuin markkinaan. Vaikka maailma onkin myllerryksessä ja tulevaisuus epävarma, hajauttamalla sijoittaja pystyy hallitsemaan riskejä ja löytämään uusia mahdollisuuksia.
Ihmiset ja talous sopeutuvat aina erilaisiin olosuhteisiin. Innovaatiot ja kehitys tulevat varmasti jatkumaan.
Jos muutoksissa mukana pysyminen tuntuu haastavalta tai hajautuksen tekeminen aiheuttaa päänvaivaa, sijoittajan ei tarvitse pärjätä yksin.
Neuvojen pyytäminen kannattaa aina. Kysy itseltäsi, pystytkö itse rakentamaan oman hajautetun portfoliosi. Jos et, niin aina voit olla yhteydessä asiantuntijaan.