Osakemarkkinoiden arvio presidentti Trumpin asettamien tariffien ylimitoituksesta osoittautui oikeaksi. Trump perääntyi Kiinalle asettamistaan 145 prosentin tuontitulleista 13. toukokuuta, kun Yhdysvallat ja Kiina aloittivat neuvottelut. Myös Britannia ja Yhdysvallat pääsivät sopuun tulleista ja ilmoittivat osittaisesta kauppasopimuksesta 8. toukokuuta. Neuvotteluja käytiin toukokuussa useiden kauppakumppaneiden kanssa heinäkuun alun määräajan lähestyessä.
Uutta Trumpin turhautumista oli havaittavissa, kun neuvottelut EU:n ja Kiinan kanssa etenivät hitaasti. Trump uhkasi nostaa EU-maiden tuontitullit 50 prosenttiin elleivät neuvottelut vauhditu. Loppukuusta Yhdysvaltain kauppatuomioistuin kumosi suurimman osan presidentti Trumpin tulleista laittomina. Tuomioistuimen mukaan presidentti oli ylittänyt toimivaltansa asettaessaan yleisiä tulleja maan kauppakumppaneiden tuonnille. Seuraavana päivänä vetoomustuomioistuin kuitenkin lykkäsi kauppatuomioistuimen päätöksen toimeenpanoa.
Kauppasuhteisiin liittyvä epävarmuus on toistaiseksi heijastunut rajallisesti talouden aktiviteettiin. USA:n talouden kasvuvauhti toisella vuosineljänneksellä on Fedin Nowcast-ennusteessa laskenut vain hieman 2,85 prosentista 2,42 prosenttiin. Teollisuuden tilaukset heikkenivät, mutta tämänhetkinen aktiviteetti on pysynyt korkeana. Yksityinen kulutus kasvoi edelleen ja kuluttajien luottamus palautui notkahduksestaan. Työllisyysluvuissa ei nähty juurikaan muutoksia. Ekonomistit ovat laskeneet taantuman todennäköisyyttä, ja yritysten tuloskasvun odotetaan säilyvän positiivisena. S&P 500 -yhtiöiden tuloskasvun konsensusodotukset toisella vuosineljänneksellä ovat LSEG I/B/E/S:n mukaan +5,5 prosenttia nousten hiukan vuoden loppupuolella.
Trumpin agenda kohtaa vastatuulta
Trumpin päätökset ja politiikka ovat kohdanneet odotetusti vastatuulta. Teslan pääomistaja Elon Musk jättää hallituksen tehostamisviraston (DOGE), kun sen tehokkuusaloite kohtasi oikeudellisia takaiskuja, yhteenottoja kabinetin jäsenten kanssa ja vain vähän todisteita säästöistä tai hallituksen tehokkuudesta. Tuomari kielsi Trumpin hallintoa toistaiseksi määräämästä tai viimeistelemästä laajoja irtisanomisia useimmissa suurissa liittovaltion virastoissa.
Maahan tulleiden siirtolaisten karkotusten määrät ovat nousseet, mutta ne ovat vielä kaukana Trumpin vaalipuheiden 10 miljoonasta. Sen sijaan maahan saapuvien henkilöiden määrä on romahtanut. Trumpin hallinto otti Harvardin yliopiston hampaisiinsa ja leikkaa sen rahoitusta voimakkaasti. Ukrainan ja Venäjän rauhanneuvottelut jäivät torsoksi.
Liittovaltion budjetti (OBBBA One Big Beautiful Bill Act) on nousemassa uudeksi koetinkiveksi. Lakiesityksen arvioidaan lisäävän useita biljoonia dollareita Yhdysvaltojen valtionvelkaan. Lakiesitys laajentaa vuoden 2017 veronalennuksia ja työpaikkasäännöksiä, joiden on määrä päättyä vuoden 2025 lopussa. Lakiesitys leikkaa merkittävästi liittovaltion SNAP- ravitsemusapu- ja Medicaid-sairausvakuutusohjelmia. Puhtaan energian verohyvityksiä karsitaan ja paikallisverojen (SALT) vähennysoikeuksia nostetaan. Budjettiesitys hyväksyttiin edustajainhuoneessa niukalla enemmistöllä ja se nousee seuraavaksi senaattiin.
Korkomarkkinoilla on virinnyt huolta liittovaltion velanhoidosta. Moody’s luottoluokituslaitos laski USA:n luottokelpoisuutta yhdellä pykälällä Aa1:een. Maan 10 vuoden korko päätyi toukokuussa noin 0,2 prosenttiyksikköä korkeammalle 4,41 prosenttiin. Keskuspankki ei muuttanut ohjauskorkoaan. Dollarin kurssi pysyi vakaampana huhtikuun heikkenemisen jälkeen. S&P 500 -osakeindeksi nousi 5,5 prosenttia.
Kuukauden kuva: S&P 500 -indeksi heilui tariffiuutisen mukaan
