Koronavuosi muutti sijoittamista monella tapaa: 6 muutosta ja trendiä, jotka tulee nyt huomioida

On kulunut noin vuosi siitä, kun maailmalla yhä pahenevaksi muuttuva koronakriisi rantautui Suomeen ja maa julistettiin poikkeustilaan. Poikkeuksellinen vuosi on näkynyt myös sijoitusmaailmassa merkittävinä muutoksina, jotka jokaisen sijoittajan tulee nyt huomioida.

Evli Pankin institutionaalisten asiakkaiden vanhempi salkunhoitaja ja markkinastrategi Tomas Hildebrandt on työskennellyt pääomamarkkinoilla lähes 30 vuotta ja kuvailee viimeistä vuotta omalla urallaan yhdeksi poikkeuksellisimmista. Se näkyi myös rahastoasiakkaiden käyttäytymisessä.

”Koronakriisi oli hyvä muistutus markkinariskeistä. Kriisin iskiessä keväällä monet asiakkaat halusivat varmistaa likviditeettinsä pelätessään varojensa ehtyvän. Evli piti rahastonsa avoinna hankalasta markkinatilanteesta huolimatta tarjoten näin likviditeettiä sitä tarvitseville. Tilanne kääntyi kuitenkin nopeasti keskuspankkien puututtua tilanteeseen ja sijoitukset ovat suurilta osin palautuneet. Markkinat toipuivat yllättävänkin nopeasti massiivisten elvytys- ja tukitoimenpiteiden ansiosta.”

Hildebrandt listaa 6 muutosta ja trendiä, jotka korona toi tullessaan. Hän kehottaa jokaista sijoittamisesta kiinnostunutta huomioimaan seuraavat asiat:

  1. Laskusuhdanteen pelko vaihtui elpymisen odottamiseen. Vuosi sitten odotettiin laskusuhdannetta, mutta nyt elpymisen ja nousun jatkumista.

  2. Kalliit osakkeet ovat entistä kalliimpia ja halvat entistä halvempia.

  3. Riskilisät ovat entistä pienempiä useimmissa omaisuusluokissa.

  4. Julkista velkaa puolestaan on entistä enemmän ja se on joskus maksettava takaisin.

  5. Markkinoilla on paljon rahaa, joka vielä etsii kuumeisesti kohteita.

  6. Sijoittamisessa ei pidä vannoa pysyviin muutoksiin. Koronapandemia näyttää olevan vakava häiriö maailmantaloudessa, mutta siitäkin kyllä toivutaan.

Hildebrandt muistuttaa, että koronakriisin seurauksena matalariskisten korkosijoitusten odotettavissa olevat tuotot ovat olemattomat tai jopa negatiiviset. Kun sijoittaja pitää tuottotavoitteensa ennallaan, on korkosijoitusten osuutta salkussa vähennettävä.

”Tämä on kasvattanut allokaatioita muihin omaisuusluokkiin aina vaihtoehtoisista korkeatuottoisampiin yrityslainoihin ja sitä kautta lisää osakkeisiin.”

Vastuullisuuden kasvua näkyvissä

Hildebrandtin mukaan vaikuttaa myös siltä, että koronakriisi on antanut sysäyksen vastuullisuusnäkökulmien aiempaa isompaan huomioimiseen sijoittamisessa. Tulevaisuudennäkymiin konkreettisesti vaikuttava tekijä on ilmastonmuutos, jonka torjumiseen sijoittajat haluavat nyt myös vaikuttaa. Kysyntää vihreille tuotteille on jopa enemmän kuin mitä markkinoilla on tarjontaa.

Monesta sijoittajasta tuntuu varmasti nyt siltä, että tulevaisuus on todella epävarma ja sijoittamista kannattaa harkita kahdesti. Heille Hildebrandtilla on kuitenkin rohkaiseva viesti.

”Tulevaisuus on aina epävarmaa – joskus enemmän, joskus vähemmän. Kun miettii tapoja suojata omaisuutensa, on tärkeää tunnistaa oma riskinottokykynsä lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Oma neuvoni on, että ellet kykene tai ehdi seurata markkinoita, käytä rahastoja tai varainhoitopalveluja.”