Talous- ja markkinanäkymät - Kiina

Kiinan talous palautui nopeimmin ja voimakkaimmin koronashokista, mutta on nyt kohdannut nopeaa hidastumista. Hidastumiseen ovat vaikuttaneet muutokset maan sisäpolitiikan painotuksissa, nollatoleranssi koronatartuntojen suhteen sekä tuotannon pullonkaulat.

Tämä on neljäs blogi sarjassa, jossa syvennymme talous -ja markkinanäkymiin varainhoidon markkinastrategimme Tomas Hildebrandtin kanssa. 

Kiinan talouden kasvu on nikotellut monin paikoin koronarajoituksista johtuen

Talouden kasvuvauhti hidastui 4,9 prosentin vuosivauhtiin 2021 kolmannella vuosineljänneksellä alkuvuoden vahvan kehityksen jälkeen. Sekä teollisuuden että kuluttajien odotukset ovat hiipuneet. Osakemarkkinoiden ja varsinkin teknologiayhtiöiden kurssit laskivat voimakkaasti keskusjohdon kurikampanjan jatkuessa talouden eri osa-alueilla.

Huolta ovat myös aiheuttaneet kiinteistörahoittajien kasvavat rahoitusongelmat sekä huonojen luottojen lisääntyminen rahoittajien taseissa. Paluuta entiseen kiihkeään rakennusinvestointitahtiin ei kuitenkaan nähdä, kun maan uusi politiikka painottaa sosiaalista kehitystä ja asumiskustannusten kohtuullisuutta. Rakennusinvestointien kasvun jäädessä aiempaa hitaammaksi on sillä vaimentava vaikutus Kiinan lähivuosien talouskasvuun.

Keskuspankki reagoi syksyllä tilanteeseen helpottamalla pankkien varantovaatimuksia, mutta ohjauskorkoihin ei ole tehty muutoksia. Hallinnolta odotetaan lisähelpotuksia taloudelle kasvukehityksen varmistamiseksi.

Kiinan yuanin kurssi on pysynyt vakaana ja jopa hiukan vahvistunut epävarmuustekijöistä huolimatta. Ulkomaankaupan jatkuva ylijäämä ja ulkomaiset sijoitusvirrat Kiinan pääomamarkkinoille ovat ylläpitäneet kysyntää valuutassa.

Lue myös blogisarjan aikaisemmat blogit:

Talous- ja markkinanäkymät – skenaariomme vuodelle 2022

Talous- ja markkinanäkymät - Yhdysvallat

Talous- ja markkinanäkymät - Eurooppa