Siirry sisältöön
Vuosi2018 1600

2017 oli hyvä vuosi sijoittajille – etenkin osakesijoittajille. Mitä lupaa vuosi 2018?

numero 2018 puisessa kyltissä

Vielä vuoden alussa vallitsi epävarmuus Donald Trumpin astuessa presidentin virkaansa. Pelkona oli, että uusi presidentti pilaa kasvujuhlat. Onneksi näin ei ole käynyt. Trump on saanut loppujen lopuksi hyvin vähän aikaan maailmantalouden vahvuuden keskellä.

Ensimmäistä kertaa yli kuuteen vuoteen globaali talouskasvu on ollut erittäin vankalla pohjalla. Kaikki alueet – Aasiasta Amerikkaan – ovat kasvaneet rivakasti. Euroalueen kasvu on ollut vahvinta pitkään aikaan ja yllättänyt positiivisesti kuukaudesta toiseen.

Ennustamme maailmantalouden jatkavan vahvalla tasolla myös vuonna 2018, mutta positiiviset yllätykset ovat todennäköisesti jäämässä edellisvuotta harvemmaksi. Kasvuyllätykset eivät aja markkinoita samalla tavalla kuin vuonna 2017.

Yhdysvaltojen vetämä maailmantalouden sykli täyttää ensi vuonna yhdeksän vuotta. Olemme vankasti noususyklin jälkipuoliskolla, eli juhlat ovat edenneet jo pitkälle. Syklin loppupuolella moni asia menee helposti ”överiksi”: talous voi ylikuumentua, investoinnit kasvavat ja markkinat puskevat ylöspäin. Yleensä syklin loppupuolella nähdään jo merkkejä talouden ja markkinoiden käännekohdista. Vielä  tällaisia merkkejä ei ole näkyvissä. 

Vuosi sitten ennustimme kymmenen näkemystä ja teemaa seuraavalle vuodelle. Moni näistä kymmenestä osui lankulle. Ainoastaan 2-3 teemaa jäi toteutumatta. Olemme jälleen laatineet 10-listan, Evlin talous- ja markkinateemat uudelle vuodelle:

  1. Maailmantalouden kasvu jatkuu vielä pari vuotta. Taantuman merkkejä ei ole tällä hetkellä näkyvissä. Jos syklin loppua  haluaa ennustaa, kannattaa seurata tiettyjä ennakoivia indikaattoreita, kuten yrityslainojen korkoeron trendiä valtionlainoihin tai työttömyyden kehitystä USA:ssa. Odotamme hyvää talouskasvua vuonna 2018.
  2. Tulokset nousevat noin 10 prosenttia tulevan vuoden aikana. Tämä perustuu näkemykseen, jonka mukaan maailmantalous kasvaa 3,5 prosenttia tai enemmän vuonna 2018. Euroopassa, joka on selvästi pitkäaikaisia trendejä jäljessä, on eniten potentiaalia tulosten ja marginaalien kasvuun.
  3. Osakkeet tuottavat yleensä hyvin, kun tulokset nousevat. Jos tuloskasvu nousee 10 prosentin vauhtia, tarkoittaa se suunnilleen samaa tahtia osakemarkkinoilla. Eurooppa ja kehittyvät markkinat ovat suosimiamme alueita. Yhdysvallat voi pärjätä ihan hyvin, mutta jää muita alueita jälkeen. Siitä huolimatta, että veronalennukset tukevat amerikkalaisyhtiöiden tuloksia.
  4. Korkomarkkinoiden tuotot heikkenevät. Valtionlainat tuottavat negatiivisia tuottoja. Ainoastaan high yield -yrityslainat ja tietyt kehittyvien maiden lainat tuottavat positiivisesti, koska ne korreloivat positiivisesti kasvun ja osakemarkkinoiden kanssa. Korkomarkkinoiden arvostustasot ovat haastavia.
  5. Korkokäyrä kääntyy negatiiviseksi Yhdysvalloissa loppuvuodesta 2018. Tämä tarkoittaa että 2-vuoden korko nousee 10-vuoden korkotason päälle. Tämä ei vielä tarkoita taantumaa, mutta on ensimmäinen signaali USA:n mahdollisesta taantumasta vuonna 2019.
  6. Teknologiaosakkeiden kulta-aika on tältä erää ohi. Globaalisti vertailtuna sektorilla oli vahva kehitys vuonna 2017. Monen teknologiaosakkeen hinnoittelu on korkealla tasolla esimerkiksi Kiinassa ja Yhdysvalloissa. USA:n veroreformit tukevat erityisesti toimialoja, joiden yritysveroaste on korkea (esimerkiksi energiasektoria), eivät niinkään teknologiayhtiöitä.
  7. Dollari jatkaa heikkenemistään. Taala on yleensä heikohko maailmantalouden jälkisyklisessä ympäristössä – niin myös tällä kertaa. Odotamme EUR/USD-kurssiin liikkuvan 1,15-1,25 välisessä haarukassa.
  8. Öljyn hinta vahvistuu. Kysyntä jatkuu vahvana ja OPEC-maat kuihduttavat edelleen tarjontaa. Öljyn uusi liikkumaväli on 60-80 taalaa.
  9. Trumpin tilanne heikkenee, kun hänen lähipiirinsä saa syytteitä Venäjä-yhteyksien takia. Trumpin hyöty omalle puolueelle vähenee veroreformin mentyä läpi. Marraskuun välivaaleissa Republikaani-puolueelle näyttäisi tulevan iso tappio, mikä tekisi Trumpin aseman presidenttinä entistä tukalammaksi.
  10. Suurin riski markkinoille ovat keskuspankit ja niiden rahapolitiikka. Yhdysvaltain Fed on kertonut nostavansa korkoja kolme kertaa, mutta inflaation yllättäessä positiivisesti keskuspankki joutuisi nostamaan korkoja enemmänkin. Myös EKP lopettaa elvytyksen vuonna 2018, eli suuri obligaatio-ostaja perääntyy markkinoilta. Jos koroissa nähtäisiin äkillinen liike ylöspäin, se voisi saada aikaan myyntiaallon, joka voisi levitä muihin omaisuusluokkiin. Jatkuva epävarmuustekijä on Trump, myös Italian kevään vaalit ja USA:n marraskuun välivaalit ovat riskejä.

Ennusteisiin liittyy aina epävarmuutta – myös näihin. Suurin riski näkemyksellemme on, että merkkejä syklin huipusta esiintyisi jo loppuvuodesta. Myös USA:n veroleikkaukset saattavat ylikuumentaa taloutta ja kiihdyttää inflaatiota, mikä lyhentäisi loppusyklin pituutta. Toisin sanoen taantuma voi tulla Yhdysvalloissa vastaan aikaisemmin, kenties jo alkuvuonna 2019. Tätä markkinat saattaisivat alkaa hinnoitella jo loppuvuodesta.

Dynaaminen sijoitusstrategia ja aktiivinen taktinen allokaatio ovat tärkeässä roolissa vuonna 2018. Ei myöskään pidä unohtaa, että vahvimmat osaketuotot tulevat yleensä kasvusyklin loppumainingeissa.

Päätämme jälleen John Maynard Keynesin sanoihin: "When the facts change, I change my mind. What do you do, sir?“.

Peter Lindahl, seniorisalkunhoitaja

Katso videolta Varainhoidon allokaatiotiimin vuosikatsaus 2018

 

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua