Siirry sisältöön
Valuutat blogi visio 1 18

Devalvaatio oli markka-aikaan Suomessa säännöllisesti käytetty rahapolitiikan keino, jolla parannettiin vientiyritysten kilpailukykyä. Miten valuutan ulkoisen arvon muuttuminen vaikuttaa sijoittamiseen?

Sijoittaessa varoja euroalueen ulkopuolelle on hyvä tietää, miten valuuttakurssien muutokset vaikuttavat omiin sijoituksiin. Valuuttakurssien muutokset voivat vaikuttaa lopputulokseen joko positiivisesti tai negatiivisesti.

valuutat-blogi-visio-1-18.jpg

Vuosi sitten yhdellä eurolla sai 1,05 Yhdysvaltain dollaria. Jos dollareita osti 10 000 eurolla, niitä sai 10 500. Jos tänään haluaa vaihtaa dollarit takaisin euroiksi, pitää käyttää tämän hetkistä valuuttakurssia, joka on 1,25.

Edellä mainittu tarkoittaa sitä, että 10 500 Yhdysvaltain dollaria on euroissa enää 8 400, eli sijoituksen arvo on laskenut 20 prosenttia valuuttakurssien muutoksen takia. Toisinpäin ilmaistuna euro on vahvistunut 19 prosenttia suhteessa Yhdysvaltain dollariin.

Huomioi valuuttojen tuomat vaihtelut sijoituksissa

Vuonna 2017 Helsingin OMH Hex Cap -indeksi nousi 11,5 prosenttia ja yhdysvaltalainen S&P 500 indeksi nousi 21,8 prosenttia. Kumpi oli parempi sijoitus?S&P 500 -indeksi nousi enemmän, jos valuuttakursseja ei oteta huomioon.  Jos tilannetta tarkastellaan suomalaisen sijoittajan näkökulmasta, joka siis osti dollareita ja sijoitti ne S&P 500 -indeksiin, Yhdysvaltain dollarin heikkeneminen 13 prosentilla vuoden 2017 aikana tulee huomioida. Tämä tarkoittaa sitä, että S&P 500 -indeksi tuotti euroissa enää noin 8,8 prosenttia eli kolmisen prosenttia vähemmän kuin Helsingin pörssi. 

Älä tee sijoituspäätöksiä ainoastaan valuuttojen perusteella

Valuutoille on ominaista se, että niiden liikkeitä on vaikea ennustaa ja liikkeet saattavat olla suuria. Kesällä 2000 Yhdysvaltain dollari oli hyvin arvokas suhteessa euroon (1 Eur = 0,85 USD).  Silloin ei siis kannattanut ostaa Yhdysvaltain dollareita. Tilanne oli täysin päin vastainen vuonna 2008, kun yhdellä eurolla sai lähes 1,6 Yhdysvaltain dollaria.

Vuoden 2014 lopulla moni sijoittaja etsi turvasatamia sijoituksilleen euroalueen talousvaikeuksien takia. Sveitsin frangi oli siis oivallinen sijoituskohde, ja frangilla oli kova paine vahvistua. Tammikuussa 2015 Sveitsin keskuspankki ilmoitti yllättäen luopuvansa vaihtokurssin katosta, jolla oltiin estetty frangin vahvistuminen suhteessa moniin valuuttoihin. Kun Sveitsin frangin ulkoisen arvon annettiin valuuttamarkkinoilla määräytyä vapaasti, tuloksena oli valuutan välitön vahvistuminen yli 20 prosenttia suhteessa euroon. Sveitsiläisille tuontiyrityksille tämä oli positiivinen asia, mutta vientiyrityksille tämä oli erittäin huono asia.

Suomessa käytettiin markka-aikana muutamiin otteisiin revalvaatiota, eli valuutan ulkoista arvoa korotettiin suhteessa muihin valuuttoihin. Yleensä ennen revalvaatioita valuuttaa on devalvoitu.

Hyvin hajautettu sijoitussalkku koostuu korko- ja osakesijoituksista, jotka on maantieteellisesti laajasti hajautettu. Tämä minimoi valuuttaliikkeiden negatiivista vaikutusta. Jollei itse halua miettiä sijoituksien maantieteellistä jakaumaa tai valuuttakurssien vaikutusta sijoituksiin, täyden valtakirjan varainhoito on hyvä ratkaisu. 

Juhana Jatila, Evlin varainhoidon apulaisjohtaja

Evli Digitalissa täyden valtakirjan varainhoidon minimisijoitus on 10 000 euroa. Tutustu Evli Digitaliin

{{cta('71fe8c8e-1326-4e6e-b3cf-9dd238f858f8')}}

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua