Siirry sisältöön
Woman smiling by a laptop staring into the distance Unsplash 2000x1125px

Korkosijoittaminen kiinnostaa suomalaisia nyt ennennäkemättömän paljon. Vinkit oman korkosalkun rakentamiseen ja sopivien korkorahastojen valitsemiseen antaa Evli-Rahastoyhtiön sijoitusjohtaja Mikael Lundström.

1. Valitse sijoituskohteet omien tarpeittesi mukaan

Ylivoimaisesti tärkeintä korkosijoittamisessa on ymmärtää oma sijoitushorisonttinsa ja halukkuutensa ottaa riskejä. Eli toisin sanoen oikeiden sijoituskohteiden valinta lähtee siitä, että tietää mitä haluaa rahallaan tehdä ja milloin, sekä kuinka suurta tuottoa sijoittamalleen pääomalle tavoittelee.

Korkosijoittaminen on pähkinänkuoressa rahan lainaamista korkoa vastaan. Se on lyhyelläkin aikavälillä todennäköisesti parempi vaihtoehto kuin makuuttaa rahojaan matalakorkoisella pankkitilillä, jossa inflaatio syö jatkuvasti rahan arvoa. Jos sinulla on rahalle käyttöä pian, esimerkiksi aiot ostaa asunnon säästämilläsi rahoilla puolen vuoden päästä, kannattaa valita lyhyen koron rahasto.

Jos sijoitushorisonttisi on pidempi ja olet valmis ottamaan hieman enemmän riskiä, ovat keskipitkät ja pitkät yrityslainat hyvä vaihtoehto. Yrityslainat jakautuvat korkeamman luottoluokituksen investment grade -lainoihin ja matalamman luottoluokituksen high yield -lainoihin. Matalamman luokkoluokituksen takia high yield -lainat tarjoavat korkeampaa tuottopotentiaalia suuremmalla riskillä. 

2. Päätä sijoitettava summa

Korkosijoittaminen sopii kaikenlaisille sijoittajille, ja hyvään alkuun pääsee pienelläkin summalla.

Jos sijoittaisit lainoihin suoraan, se vaatisi yleensä satojen tuhansien eurojen panostuksia. Tavalliselle sijoittajalle paras korkosijoittamisen väline onkin korkorahasto, jonka kautta pääsee käsiksi monenlaisiin lainoihin pienemmilläkin summilla. Rahastoihin voi sijoittaa isomman kertasumman tai tehdä sijoituksia säännöllisesti kuukausittain.

Korkorahastot sisältävät useita eri lainoja ja usein myös eri korkoluokkia eli eri mittaisia korkoja. Jos sijoitettavaa on 50 euroa kuussa, kannattaa valita rahasto, joka sisältää monia eri korkoluokkia. Näin saat salkkuun eri lainaluokkien tuomaa hajautusta. Jos sijoitettavaa on enemmän, voit valita esimerkiksi kahdesta kolmeen erityyppistä korkorahastoa.

Haluatko ymmärtää korkomarkkinaa paremmin? Kuuntele Kaikki koroista -podcastia, jossa korkosijoittamisesta puhutaan ilman vaikeasti ymmärrettävää alan jargonia!

3. Vertaile tuotteita ja yhtiöitä 

Markkinoilla on paljon korkorahastoja ja niitä hallinnoivia yhtiöitä. Ennen sijoituspäätöstä on hyvä perehtyä sekä rahastoon että sitä hallinnoivaan yritykseen. Varmista, että yrityksessä on osaavaa henkilöstöä ja sijoitustoimintaa on tehty onnistuneesti pitkään.

Rahastosta kannattaa selvittää, millaisia sijoituskohteita ja kuinka pitkiä lainoja se sisältää sekä minkä tasoista tuottoa se tavoittelee. Näiden tietojen perusteella saat jo varsin kattavan kuvan rahastosta.

Aina ei tarvitse selvittää kaikkea itse, vaan voit myös olla yhteydessä rahastoyhtiöön ja kysyä lisätietoja tuotteista ja siitä, miten eri rahastot eroavat toisistaan. Rahastoyhtiöt auttavat mielellään löytämään juuri sinun tarpeisiisi sopivat rahastot.

4. Hajauta ja peilaa korkoja muuhun sijoitussalkkuun

Osakkeisiin sijoittaessa puhutaan paljon riskin hajauttamisen tärkeydestä, mutta sama pätee myös korkosijoituksiin.

Korkosalkussa hajautusta kannattaa tehdä eri pituisiin korkoihin. Erityisen tärkeää hajautus on silloin, kun korot ovat lähdössä laskemaan. Jos esimerkiksi kaikki sijoituksesi ovat nyt lyhyessä korossa ja keskuspankki päättää laskea korkoja, rahojen uudelleensijoitus tapahtuu alhaisemmalla korolla. Siksi on hyvä pitää salkussa myös pidempiä lainoja, joissa nykyinen hyvä korkotaso on lukittu. Lisäksi korkosalkkua voi hajauttaa ajallisesti, toimialakohtaisesti ja maantieteellisesti. Korkorahastoissa hajautusta on jo mietitty valmiiksi yksittäisen sijoittajan puolesta.

Muista peilata korkosijoituksia aina myös koko sijoitussalkkuusi. Kuinka suuren osan sijoituksista muodostavat osakkeet, entä korot? Millaisia tuottotavoitteita ja riskitasoja sijoituksilla on ja kuinka ne täydentävät toisiaan?

Jos osakesalkku on riskipitoinen, lyhyet tai keskipitkät korot tuovat sijoittajalle lisäturvaa. Tai jos tavoitteenasi on painottaa vahvasti osakkeita, on kannattavampaa pitää rahoja pankkitilin sijaan korkorahastossa sopivaa markkinatilannetta odotellessa. Näin saat odotusajalta todennäköisemmin parempaa tuottoa etkä kärsi samassa määrin inflaatiosta.

5. Ajoita oikein

Myös korkosijoituksissa ajoitus ratkaisee. Paras hetki sijoittaa korkoihin on silloin, kun lähtötaso on korkea ja korot lähtemässä laskuun. Kun korko on lukittu, saat parempaa tuottoa myös matalampien korkojen aikana. Lisäksi pääset hyötymään korkotason laskun tuomasta lisätuotosta: kun korot laskevat, jo olemassa olevien sijoitusten arvo nousee.

Tällä hetkellä sijoittajia kiinnostavat erityisesti pitkät korot. Tuottohakuinen sijoittaja panostaa korkeatuottoisiin high yield -lainoihin, joiden tuottotaso on osakkeisiinkin verrattuna erittäin kilpailukykyinen, tällä hetkellä noin 7 prosenttia.

Nyt on otollinen aika sijoittaa korkoihin. Mitä pidempiin lainoihin sijoitat, sitä enemmän hyödyt siitä, kun korot alkavat laskea nykyiseltä korkealta tasoltaan. Pienelläkin koronlaskulla voi saada merkittävää lisätuottoa, mikä tekee etenkin pitkistä koroista tällä hetkellä todella kiinnostavan sijoituskohteen.

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua