Siirry sisältöön
Bigbenandredphonecabinein London1600x900

"There is nothing new - only the history you haven´t read"


                                     Larry Swedroe


Miten Robinson Crusoen kirjoittaja liittyy sijoittamisen historiaan? Lue lisää, niin huomaat kuinka todellisuus on joskus taruja ihmeellisempää.


Englanti epätoivossa

Kuten tiedämme, ensimmäiset pörssit perustettiin Pariisiin, Amsterdamiin ja Lontooseen. Englannissa "pörssi" kattoi Change Alleyn lähistöllä olevat kahvilat. Itse tarinamme alkaa vuodesta 1664, koska tulevaa tapahtumaa on hyvä  taustoittaa, sillä niin erikoisia aikoja elettiin Englannin maalla.

Musta surma eli rutto palasi Englantiin syksyllä 1664. Lontoossa reagoitiin hitaasti ja aikalainen Daniel Defoe (1660?-1713) kertoi kirjassaan "Journal of the Plague Years", kuinka seuraavan kesän aikana tapettiin 40000 koiraa ja 200000 kissaa, kun luultiin niiden olevan taudin takana. Näin rottien luontaiset viholliset vähenivät ja helmikuussa 1666 oli rutto tappanut varovaisesti arvioiden 100000 lontoolaista.

Toinen merkittävä Lontoota koetellut tapahtuma oli Great Fire, syksyllä 1666. Pudding Lanella sijaitsevasta leipomosta alkanut tulipalo tuhosi 80 prosenttia Lontoosta. 13200 taloa, 87 kirkkoa, 52 yritysten (kiltojen) taloa ja vanha St. Paulin katedraali tuhoutui. Kansalaisten mielet olivat maassa.

Myös Englannin sisällissota ja taistelut kapinallisjoukkioita vastaan 1685, kertovat jälkipolville maan tilasta. Vastatuulessa oltiin menty jo monta vuosikymmentä. Jollekin iloiselle tapahtumalle oli suuri kansallinen tilaus.

 

{{cta('2a33801b-3384-40af-85de-0292151b23ce','justifycenter')}}

 

Ritari saapuu paikalle

Kuten saduissa, juuri kun toivo paremmasta huomisesta oli haudattu, valkoinen ritari saapui paikalle. Ilon toi 1686 merikapteeni William Phipps. 26 lapsisen perheen iltatähti purjehti muina miehinä Bahamalta Englantiin mukanaan uponneista merirosvolaivoista nostetut 32 tonnia hopeaa, kultaa ja jalokiviä. Kuningas Charles II:n oli jo 1683 antanut Phipps:lle H.M.S.Rose of Algiersin tarkoituksenaan etsiä kultaa Englannin alusmaista.

Lastin arvo oli 300000 £ eli nykyrahassa yli 77 miljoonaa euroa. Lontoon seurapiirit sekosivat täysin. Jokainen halusi rahoittaa etsintöjä, koska kultaa ja hopeaa saisi noin vain meren pohjasta. Ja Phipps lyötiin tietysti kiireellä ritariksi 1687. Klassiset ainekset olivat taas kasassa...

Todelliset keksinnöt...

Markkinoilla oli likviditeettiä, sillä koko Lontoo oli rakennettu uuteen uskoon edellisten vuosikymmenten aikana. Oli olemassa uusi "teknologinen keksintö" ja mennyttä Hollannin tulppaanikuplaa ei enää muisteltu. Tällä kertaa kaikki olisi toisin...

Lukuisia patentteja tehtiin uuden teknologian "sukelluskoneista". Niitä varten perustettiin yhtiöitä, ja rahaa kerättiin suurelta yleisöltä. 

Patentit olivat enimmäkseen mielikuvituksen tuotetta, eikä niitä koskaan käytetty varsinaiseen tarkoitukseensa. Yhtiöt eivät koskaan edes aloittaneet operointia eikä minkäänlaista tulosta osinkojen muodossa jaettu koskaan.

"Sukelluskone"-yhtiöiden kurssit kohosivat rajusti 1688, kulminoituakseen 1689 alkaneeseen mahalaskuun. Ikävä kyllä, tarkkoja kurssihintoja ei ole meidän päiviimme asti säilynyt, mutta on realistista ajatella samoin kuin entinen mies Amerikasta palatessaan:"Jos totta puhutaan, niin kaikki meni ja jäin vielä velkaakin." 

Aikansa veijari... ja kirjailija

Daniel Defoe toimi eräässä yhtiössä jonkinlaisena toimitusjohtajana. Sisäpiiritiedoista ei ollut hyötyä, vaan hän joutui henkilökohtaiseen konkurssiin. Vuonna 1692 Defoe pidätettiin maksamattomien velkojen takia.

Sinänsä mitään tavatonta ihmellisyyttä ei liity riskialttiin sijoituksen rahoittamiseen. Aikalaiset eivät vain ymmärtäneet  edes karkeasti miettiä riskin suhdetta tuottoon. Koska kyseessä oli ilmiselvästi äärimmäisen riskialtis toiminta (hylkyjen koluaminen merirosvo-alueilta 4000 km päässä kotoa), ei sellaiseen toimintaan voi paljon sijoittaa.

Toisaalta onnistuessaan palkkio olisi ollut huima. Mutta kompensoidakseen huiman epäonnistumisen mahdollisuuden täytyi tuotto-odotuksen ollakin todella korkea. Raakaa huijausta ei osattu odottaa, vaan se tuli esiin hiljalleen ja osakepaperit muuttuivat wc-paperin arvoisiksi kohtuullisen vauhdikkaasti.

Sukelluskone-buumi antaa mainion perspektiivin uuden teknologian perässä juokseville. Todellisuudessa tuottoja on tullut harvoin. Toinen opetus meille lienee yhteiskunnallinen. Kun tietyt yhteiskunnalliset ja taloudelliset asiat sattuvat tapahtumaan lähekkäin, näyttää niitä seuraavan joukkohysterian kaltainen ekstaasi. Tässä tapauksessa sukeltamalla tuodut rikkaudet olisivat vieneet ajatukset pois ikävistä ja harmaista arkipäivän tapahtumista.

Defoen kohtalo

Vapauduttuaan kauppias, vakooja (!) ja Defoe kirjoitti lähes 60-vuotiaana ensimmäisen romaaninsa. Valistuneet lukijat jo sen arvaavatkin. Defoe raapusti maailman ensimmäisen bestsellerin; Robinson Crusoen vuonna 1719. Olisiko mainiota seikkailuopusta edes ilmestynyt ilman Defoen sukelluskone-buumin kokemuksia?

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua