Siirry sisältöön
Mimmit sijoittaa RP 589120 Roope20 Permanto rajattu

Mimmit sijoittaa -blogissa selvitettiin ensin, mikä pörssi on. Nyt yhteisön kärkinimet haluaisivat nähdä, että tavallinen sijoittaja voisi olla kuten he: alle 160-senttinen blondi, joka pukeutuu halutessaan vaaleanpunaiseen.

Kauppakorkeakoulussa opiskeleva Pia-Maria Nickström ryhtyi kirjoittamaan Mimmit sijoittaa -blogia viime elokuussa käytyään ensin pankissa puhumassa raha-asioistaan. Pankissa hän huomasi, ettei ymmärtänyt juuri mitään, mitä hänelle sijoittamisesta kerrottiin.

– Olin oikeastaan vähän järkyttynyt siitä, että opiskelin kauppakorkeakoulussa enkä ymmärtänyt sittenkään sijoittamista. Ajattelin, että kaltaisiani nuoria naisia täytyy olla tosi paljon.

Nickström ryhtyikin välittömästi opiskelemaan sijoittamista omatoimisesti, kertoi oppimistaan asioista ystäväpiirilleen ja samalla alkoi kirjoittaa blogiaan. Hän avasi itselleen myös arvo-osuustilin ja alkoi tehdä samaa ystävilleen.

– Haluan, että nuoret naiset näkyvät pörssissä nykyistä enemmän. Kun he pystyvät kartuttamaan omaisuuttaan, se lisää taloudellista tasa-arvoa, Nickström toteaa.

Tyhmiä kysymyksiä ei ole

Eräs näistä Nickströmin vanhoista ystävistä oli Hanna Tikander, opiskelija hänkin. Myös Tikander innostui pörssisijoittamisesta käytyään läpi tiliotteensa ja ymmärrettyään, että hänellä olisi siihen varaa.

– Pystyin nipistämään vaikkapa valkoviinistä, naurahtaa Tikander.

Lopulta nuoret naiset päättivät ryhtyä yhdessä järjestämään tammikuussa Mimmit sijoittaa -aamiaisia ja after work -tilaisuuksia Helsingissä. Tällä hetkellä tilaisuuksia on parikin viikossa, ja niissä on käynyt jo satoja ”mimmejä”. Osa tapahtumista on omia Mimmit sijoittaa –tilaisuuksia, osa yhteistyökumppaneiden kanssa järjestettyjä samanhenkisiä tapahtumia.

Yhteistyökumppaneitakin alkoi löytyä vaivattomasti heti. Eräs uusi avaus oli huhtikuussa Evli Pankin kanssa järjestetty tilaisuus, jonka teemana oli sijoitusala naisten työpaikkana.

Käytännössä Nickström hoitaa tilaisuuksien sisältöpuolen ja luovan alan töitä tehnyt Tikander käytännön järjestelyt. Hän myös kysyy Nickströmiltä sijoittamiseen liittyvistä asioista keskustelun avaamiseksi.

– Aloitin blogikirjoittelun aivan nollasta ja muun muassa selvitin, mikä pörssi on. Samaa ajatusta noudatetaan Mimmit sijoittaa -tilaisuuksissa, joissa ei ole olemassa niin sanottuja tyhmiä kysymyksiä, Nickström toteaa.

Nuorten naisten maailma yhdistyy sijoittamiseen

Ensimmäiseen Mimmit sijoittaa -tapahtumaan kutsuttiin lähinnä ystäviä ja tuttavia, mutta seuraavaan tilaisuuteen oli jo tunkua. Etukäteen noin 4 000 mimmiä osoitti Facebookissa kiinnostusta sitä kohtaan.

– Tästä tuli meille työ. Aloitimme sivutoimisina yrittäjinä, ja nyt olemme lähinnä sivutoimisia opiskelijoita, Nickström naurahtaa.

Suunnitelmissa on nyt myös Suomen-kiertue, sillä vastaavia tapahtumia on kysytty Tampereelle, Jyväskylään ja Ouluun.

– Haluamme myös kansainvälistyä nopeasti, Nickström jatkaa.

Mimmit sijoittaa -tilaisuuksiin voi tulla sellaisena kuin on: osaamista ei tarvita, eikä esimerkiksi pukeutumiskoodia ole. Niissä nauretaan paljon ja tehdään sijoitussuunnitelmia vaaleanpunaiselle paperille, jotka päivätään, koristellaan ja laminoidaan. Ilmapiiri on mahdollisimman rento.

Mimmit sijoittaa -liikeideana onkin yhdistää nuorten naisten maailma sijoittamiseen.

– Sijoitusneuvoja emme voi antaa, mutta voimme kannustaa pörssisijoittamiseen, kertoa muun muassa korkoa korolle -ilmiöstä tai pitkäjänteisestä sijoittamisesta pörssin osakerahastoihin.  Kerron esimerkkien avulla, kuinka suuri ero tulee siitä, aloittaako sijoittamisen kaksi-, kolme- tai nelikymppisenä. Tietysti puhumme riskien hajauttamisesta.

kaksi nuorta naista hymyilee kameralla tuolin ääressä

Pia-Maria Nickström (vas.) ja Hanna Tikander

Sijoittajaksi kannattaa ryhtyä heti

Nickströmin eräs neuvo on, että on parempi aloittaa sijoittaminen vaikka heti pienellä rahalla kuin viiden vuoden kuluttua vähän isommalla summalla.

– Kaikki ammattisijoittajat sanovat tätä samaa, hän toteaa.

Myös sijoittamisen kontrolli ja riskit tuodaan tapahtumissa esiin selvästi, sillä rahaa voi myös menettää pörssissä huonoina aikoina.

– Toisaalta rahaa voi kulua joka viikonloppu baarissakin, eikä se harmita yhtään, Hanna Tikander sanoo.

– Eniten meiltä kysytään sitä, kuinka paljon rahaa pitää olla, jotta voi ryhtyä sijoittamaan, ja toiseksi eniten ollaan kiinnostuneita riskeistä. Myös pääomatulojen verotus ja sijoittamisen lopettaminen ovat paljon esillä, hän jatkaa.

 Hanna Tikander kertoo itsekin kuvitelleensa, että pitää olla melko rikas, jotta voi sijoittaa vaikkapa pörssin osakerahastoihin.

– Mutta olin väärässä.

Omalla yhteisöllä iso arvo

Vaikka suurin osa tilaisuuksiin osallistujista on 25–34-vuotiaita nuoria naisia, niissä näkyy myös äitejä ja tyttäriä, joskus pelkkiä äitejä. Miehillekään ei ole annettu porttikieltoa. Jotkut aloittavat sijoittamisen suunnilleen siltä istuimelta, ja toiset haluavat perehtyä asioihin syvemmin.

Yleisin syy pitkäjänteiseen sijoittamiseen on taloudellisen turvan hakeminen tulevaisuuden varalle. Joskus säästämisen syy voi olla häät tai sijoitusasunto.

– Meillä on ollut mukana paljon esimerkiksi yksinyrittäjiä, jotka hakevat säästämisestä turvaa YEL:n eli yrittäjäeläkkeen maksamisen lisäksi, Pia-Maria Nickström huomauttaa.

– Olemme myös ajatelleet jatkossa järjestää syventäviä teematilaisuuksia esimerkiksi vastuullisesta sijoittamisesta tai asuntosijoittamisesta. Emme kuitenkaan koskaan halua unohtaa alkuperäistä Mimmit sijoittaa -ideaa vaan päinvastoin vahvistaa omaa yhteisöämme. Se on meille hyvin arvokas.

Kaikkiin tilaisuuksiin lähetetään kutsu blogiyhteisön Facebook-ryhmässä, jossa voi myös jatkaa aiheeseen liittyvää keskustelua.

www.mimmitsijoittaa.fi

Teksti: Tiina Ruulio
Kuvat: Roope Permanto

 

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua