Kuten kirjoitimme edellisessä blogissamme Rotaation aika, viime vuoden lopusta lähtien sijoittajat ovat alkaneet siirtyä pois kalliista korkosijoituksista, kuten valtionlainoista. Sen sijaan osakkeet ja high yield-yrityslainat ovat hyötyneet tästä rotaatiosta. Sijoittajien etsiessä uusia tuotonlähteitä, myös vaihtoehtoiset omaisuusluokat, kuten pääomasijoitukset ja infrastruktuuri, hyötyvät edelleen positiivisista rahavirroista.
Tällä hetkellä osakemarkkinoiden suurin kupla on (kalliiden) kasvuosakkeiden ja (edullisten) arvo-osakkeiden arvostusero. Toisin sanoen, kasvuyritykset ovat erittäin kalliita, etenkin suhteellisesti arvoyrityksiin nähden. Tämä ero, jota kutsutaan myös arvopreemioksi, venyi äärimmäisyyksiin koronakriisin aikana. Se oli jo erittäin korkea ennen kriisiä. Tässä mielessä tämä on yksi houkuttelevimmista sijoitusteemoista osakemarkkinoilla pitkään aikaan.
Jos pitkät korot jatkavat nousua, se todennäköisesti pönkittäisi arvoteemoja entisestään. Yhdysvaltain 10 vuoden valtionlainojen korko oli alimmillaan 0,31% vuosi sitten. Elokuun jälkeen korot ovat nousseet ja viime aikoina saavuttaneet noin 1,5 prosentin tason. Korkoihin liittyy edelleen runsaasti nousuvaraa tänä vuonna – ja tämä vahvistaisi rotaatioteemoja, kuten arvo-osakkeita. Miksi?
Korkeammat korkotasot ovat huono uutinen kasvuosakkeille, jotka hyötyvät matalista koroista, koska suurempi osa niiden kassavirtaodotuksista hinnoitellaan kauempana tulevaisuudessa. Jos niin sanottu diskonttokorko nousee, se vahingoittaisi erityisesti näitä pidemmän duraation kasvuosakkeita. Ja varsinkin nyt, kun kasvuosakkeet ovat suhteellisen kalliita ja ”hinnoiteltuja täydellisyyteen”.
On totta, että kasvuyritykset ovat esittäneet parempaa tuloskasvua ja ovat olleet korkealaatuisempia yli 10 vuoden ajan arvoyrityksiin verrattuna. Esimerkiksi kasvuyritykset ovat olleet kannattavampia, joten sikäli ylihinnoitteluun on ollut hyvä syy. Mutta tämä laadullinen ylivertaisuus on hälvenemässä, ja arvoyritykset ovat menestyneet eri talousmittareilla yhtä hyvin kuin kasvuyritykset viimeisen vuoden aikana.
Arvo-osakkeet alkoivat tuottaa paremmin kuin kasvuosakkeet marraskuun alussa, juuri Yhdysvaltain vaalien jälkeen. Tämä oli rotaatioteeman lähtölaukaus.
Suosi rahastoja, joilla on järkevästi rakennettu arvostrategia
Akateemisesta tutkimuksesta – ja monien arvosijoittajien, kuten Warren Buffettin, tosielämän menestyksestä – tiedämme, että arvo-osakkeet päihittävät kasvuosakkeet pitkällä aikavälillä. Yksi järkevistä selityksistä akateemisessa kirjallisuudessa osoittaa, että se ei johdu siitä, että kasvuosakkeet olisivat huonompia yrityksiä, vaan siitä, että sijoittajat ”ylimaksavat” kasvusta ja välttävät edullisempia arvo-osakkeita.
Miten arvoteemaan kannattaa sijoittaa? Ole varovainen arvo-ETF:ien kanssa, koska alla olevan arvoindeksin strategia ei välttämättä ole sitä, mitä sijoittaja on ajatellut. Sen sijaan rahastot, joilla on järkevästi rakennettu arvostrategia, voivat olla hyvä tapa hyötyä arvopreemiosta. Myös faktorirahastot sisältävät usein arvon yhtenä monista systemaattisista faktoreista, joita ne hyödyntävät parempien pitkän aikavälin tuottojen saamiseksi.