Rohkeus ja uteliaisuus auttoivat urapolun alkuun

Rohkea ja utelias Noora Launonen, työskentelee Evlissä Junior Product Specialistina. Avoin mieli ja halu oppia uutta ovat olleet keskeisessä roolissa hänen urapolkunsa alkumetreillä. Nooran tarina osoittaa, että on mahdollista tehdä palkitsevaa työtä ja pysyä samalla uskollisena omille arvoilleen ja uskomuksilleen. Hän jakaa myös vinkkinsä siihen, miten uran voi käynnistää pelottomalla asenteella. 

Rohkeutta opetella uutta 

Noora valmistui valtiotieteiden maisteriksi kesällä 2022, pääaineenaan taloustiede. Yritysmaailma oli tuolloin vielä uutta hänelle.

Opiskelujen loppuvaiheessa hankin kokemusta harjoittelijana Evlin tytäryhtiö Auratorissa. Harjoittelussa tykästyin Evlin yrityskulttuuriin ja aloin haaveilla työpaikasta Evlissä valmistumisen jälkeen.” 

Kun Evlissä avautui data-analyytikon paikka valmistumisen aikaan, Noora päätti tarttua haasteeseen.

Roolissa edellytettiin useamman koodauskielen osaamista. Haaste oli melkoinen, sillä olin opiskelujeni aikana opetellut koodaamaan vain yhdellä kielellä. Hain paikkaa siitä huolimatta ja sain sen. Tarvittavat koodauskielet opettelin itsenäisesti työssä.

Noora vakuuttaa, että uudessa roolissa ei aina tarvitse tietää kaikkea etukäteen. Tärkeintä on olla aktiivinen ja halukas oppimaan uutta.

Olin vahvasti oman mukavuusalueeni ulkopuolella, mutta loikka oli sen arvoinen. Aito kiinnostus tarvittavan osaamisen hankkimiseen on tietenkin oleellista, mutta on hyvä muistaa, että työnhaussa jokaisen vaatimuksen täyttäminen ei ole aina välttämätöntä, jos motivaatio on kohdallaan.

"Siirtyessäni opiskelusta työelämään tunsin painetta tietää ja osata kaiken välittömästi. Pelkäsin epäonnistumista.”

Vaikka Noora haki rohkeasti data-analyytikon paikkaa, uran käynnistymiseen liittyi silti epävarmuuden tunteita.

Minussa on perfektionistin vikaa. Siirtyessäni opiskelusta työelämään tunsin painetta tietää ja osata kaiken välittömästi. Pelkäsin epäonnistumista.

Täydellisyyden tavoittelu on yleistä opiskelijoiden ja nuorten ammattilaisten keskuudessa, etenkin ensimmäisessä työpaikassa. Noora sai tuta, että se voi johtaa itseaiheutettuun paineeseen loistaa kaikessa sekä jatkuvaan epäonnistumisen pelkoon.

Ymmärsin kuitenkin nopeasti, että epäonnistuminen kuuluu asiaan ja on arvokas mahdollisuus kasvaa. Lisäksi tajusin, että työpaikka on myös oppimisympäristö, jossa voin syventää opiskellessa saamaani pohjatietoa.” 

Ura ja tavoitteet linjassa

Muutama kuukausi sitten Noora vaihtoi roolia Evlissä ja työskentelee nyt Junior Product Specialistina.

Nykyisessä roolissani keskityn korko- ja osakerahastoihin. Erikoistun nyt näihin omaisuusluokkiin.

Noora kokee, että uusi rooli on hyvin linjassa hänen uratavoitteidensa kanssa. Hän pitää etenkin siitä, että työssä pääsee ratkomaan ongelmia samaan tapaan kuin taloustieteessä.

Taloustieteen opiskelu oli pitkälti ongelmanratkaisua. On hieno tunne, kun saa ratkaistua jonkin ongelman. Samaa saavutuksen tunnetta koen myös nykyisessä roolissani, jossa kohtaan ja ratkon haasteita koko ajan.

Noora uskoo, että työ palkitsee myös siksi, että hän saa jatkuvasti omaksua uutta tietoa ja pysyä kärryillä maailman menosta.

Tässä roolissa osakemarkkinoiden ja uutisten seuraaminen on keskeistä ja palkitsevaa.

Noora kokee olevansa onnekas, että on päässyt tekemään töitä hyvässä työpaikassa heti valmistuttuaan. Viime aikoina on puhuttu paljon nuorten ja opiskelijoiden uupumisesta, ja tulevilta työnantajilta odotetaankin joustavaa ja sallivaa työympäristöä, jossa on aidosti positiivinen henki.

Nuorille ammattilaisille ja opiskelijoille, jotka etsivät kannustavaa työympäristöä, Nooralla on tarjota vinkki.

On täysin mahdollista löytää työpaikka yrityksestä, jota oikeasti arvostaa. Sellaisen tavoittelu on vaivan väärti. Oma motivaatio ja intohimo ovat tärkeitä, mutta kannattaa myös perehtyä yrityksen arvoihin ja henkilöstöön. Esimerkiksi pitkät työurat ovat hyvä indikaattori hyvästä työympäristöstä.”  

"On tärkeää olla myötätuntoinen myös itseään kohtaan eikä luvata liikoja. Kukaan ei hyödy siitä, että palat loppuun."

Myös työn ja muun elämän tasapaino on tärkeää. Näin Noora pitää yllä tasapainoa omassa elämässään:

Ei ole yhtä, kaikille sopivaa tapaa pitää huolta työn ja muun elämän tasapainosta, vaikka toivoisinkin että sellainen olisi. Minulle toimii parhaiten se, että erotan työn ja vapaa-ajan selkeästi toisistaan. On tärkeää olla myötätuntoinen myös itseään kohtaan eikä luvata liikoja. Kukaan ei hyödy siitä, että palat loppuun.

Hän tiivistää neuvonsa helposti muistettavaan ohjenuoraan:

Opi tuntemaan omat rajasi ja pidä niistä tiukasti kiinni.

noora-launonen-picture-v2

Noora arvostaa työn ja muun elämän tasapainoa. Vapaa-ajallaan hän urheilee, lukee ja matkustelee.

Merkityksellisyyttä mentoroinnista ja jatkuvasta oppimisesta 

Noora on ollut sekä mentorina että mentoroitavana ja haluaa jakaa positiiviset kokemuksensa työelämässä navigoiville naisille. Hän pitää sekä mentorina että mentoroitavana olemista arvokkaana kokemuksena ja kannustaa kaikkia tarttumaan mahdollisuuteen.

Ensimmäinen mentorointikokemukseni oli Women’s Career Societyssa, missä toimin mentorina. Se synnytti monia ideoita ja sai minut mukaan Evlin omaan mentorointiohjelmaan. Siellä olen saanut onnekseni ensimmäiseksi ja tämänhetkiseksi mentorikseni Hans-Kristian Sjöholmin.

Nooran mukaan ajatus mentoroinnista voi pelottaa, etenkin jos ei tiedä, mitä se oikeastaan tarkoittaa.

Mietin alkuun, onko minulla mitään tarjottavaa mentorilleni tai tuhlaanko hänen aikaansa. Käymämme keskustelut ovat kuitenkin hälventäneet nuo epäilykset. Kannustan kaikkia mukaan mentorointiohjelmiin: kokemus rikastuttaa molempia sekä tarjoaa tietoa ja kasvua kummallekin osapuolelle.

"On tärkeää ymmärtää, että oppiminen ei pääty, kun siirtyy työelämään. Jatkuva oppiminen on olennaista."

Mentoroinnin lisäksi Nooralla on jakaa muutama muukin vinkki, jotka voivat inspiroida urapolkunsa alussa olevia ja tuoda lisää merkityksellisyyttä. Ensimmäinen vinkki on tehdä tulevasta mahdollisesta urasta harrastus jo opintojen aikana.

Finanssialasta haaveileville Nooralla on myös täsmävinkki:

On tärkeää ymmärtää, että oppiminen ei pääty, kun siirtyy työelämään. Jatkuva oppiminen on olennaista. Esimerkiksi tekoäly ei ollut tärkeä aihe opiskellessani, mutta koen tärkeäksi ymmärtää ja hyödyntää sitä nykyisessä roolissani.

Nooran filosofia kiteytyy hyvin hänen päätössanoissaan:

Rohkeus kokeilla ja oppia uusia asioita kannattaa aina. Se on takuuvarma keino päästä eteenpäin.” 

 

Teksti: Vilma Paksuniemi

Artikkeli on ilmestynyt alun perin Women’s Career Societyn blogissa.