Uudet Slush-kuvat lisätty 30.11.2016
On taas se aika vuodesta. Lunta sataa, päivät lyhenevät, ikkunoihin ilmestyy jouluvaloja ja ilmassa on odotuksen tuntua. Tarkoitan tietenkin maailmankuulua Slush-tapahtumaa, josta on tullut synonyymi startupeille ja yrittäjyydelle.
Kuva: Slush 2016, Petri Anttila
Evli on ollut Slushin virallinen sponsori jo vuodesta 2012. On ilo voida tukea maailmanlaajuista startup-liikettä. Kuten edeltävinäkin vuosina, Evli Pankki ja FiBAN (Finnish Business Angels Network, Suomen Bisnesenkeliverkosto) tekevät Slush 100 -kilpailun voittajayritykseen merkittävän pääomasijoituksen.
Rohkeus, muutos ja innovaatio, niistä tunnetaan niin pienet kuin suuret, miljardin dollarin startupit. Mitä perinteiset yritykset voivat oppia startupeilta?
Kuva: Slush 2016, Sami Välikangas
Lean startup
New York Times –bestsellerin kirjoittaneen Eric Risin kirja The Lean Startup (2011) tarjoaa vastauksia. The Lean Startup -kirjasta on tullut business-kirjallisuuden moderni klassikko, ja sen innoittamana on syntynyt Lean Startup -liike. Lean startupilla on yhtäläisyyksiä lean-tuotannon kanssa. Lean-tuotanto, jonka ensiksi otti käyttöön Toyota 1990-luvulla auttaa systemaattisesti karsimaan tuotantojärjestelmän ylimääräisiä resursseja.
Lean startup perustuu Riesin omiin kokemuksiin startup-yrittämisestä. Se on menetelmä, joka auttaa tiimejä ja yrityksiä tuomaan tehokkaasti uusia tuotteita tai palveluita markkinoille. Menetelmässä testataan kehitysvaiheessa olevia tuotteita ja palveluita järjestelmällisesti aidoilla käyttäjillä ja asiakkailla. Näin startup-yrittäjä voi tehokkaasti lyhentää kehitysvaihetta, pienentää riskejä, säästää rahaa ja ennen kaikkea tuottaa tietoa, jota Ries kutsuu validoiduksi oppimiseksi. Menetelmä suosii kokeilua seikkaperäisen suunnittelun sijaan, käyttäjä- ja asiakaspalautetta vaistonvaraisen toiminnan sijaan ja iteroivaa muotoilua sen sijaan, että rakennetaan heti valmis tuote.
Kuva: Slush 2016, Jussi Ratilainen
Epäonnistu nopeasti ja yritä uudestaan
Startupit tai projektit epäonnistuvat usein. Yleensä laaditaan ensin liiketoimintasuunnitelma ja kun se on hyväksytty, aletaan paiskia töitä tuote- tai palveluidean parissa. Työhön uhrataan aikaa, rahaa ja resursseja, kunnes tuote tai palvelu vihdoin siirtyy myyjien vastuulle. Ensimmäinen aito käyttäjä- tai asiakaspalaute saadaan usein vasta tässä vaiheessa. Jos tuote ei olekaan menestys, työ on ollut turhaa.
Lean startupin mukainen kehitysprosessi ei ole lineaarinen, vaan toistuva silmukka, ja epäonnistua pitää mahdollisimman nopeasti.
Menetelmässä idean pohjalta rakennetaan ensin vain vähimmäisvaatimukset täyttävä tuote, jolle Ries on antanut nimen minimum viable product (MVP), ja sitten arvioidaan asiakkaiden ja käyttäjien sille antamaa palautetta. Tulosten ja kokemusten perusteella tuotetta muutetaan vähän tai sitten enemmän, tarpeen mukaan. Muokkausten jälkeen tehdään uusi käyttäjäpalautekierros ja sen perusteella taas tarvittavat muutokset. Tämän silmukan voi toistaa niin monta kertaa kuin on tarpeen.
Pivotoi tai pidä kurssi
Merkittävää suunnanvaihdosta kutsutaan nimellä pivot. Pivot on tech-alan muotisana, ja startupit ja pääomasijoittajat käyttävät sitä jatkuvasti. Wikipedian mukaan pivot on harkittu suunnanmuutos, jonka tavoitteena on testata tuotteen, strategian tai kasvumoottorin perusoletusta.
Ilman mittaus- ja oppimissilmukkaa on hyvin vaikea tietää, onko pivot tarpeen vai onko syytä jatkaa entiseen suuntaan. Mikäli mittaus- ja oppimisprosessin tulokset eivät edistä liiketoimintaa, on pivotin aika.
Kuva: Slush 2016, Maija Astikainen
Elefantitkin osaavat tanssia
Lean startup kehitettiin riskejä ottaville tech-yrityksille, mutta nykyään menetelmää käyttävät myös suuryritykset, esimerkiksi 138-vuotias mammutti General Electric. GE:n Appliances-liiketoiminta käyttää lean startupia nopeuttamaan innovointia ja toimintaa, ja tulokset ovat olleet erinomaisia. Ennen GE Appliances toi uuden tuotteen markkinoille joka viides vuosi, mutta lean startupin ansiosta vauhti on kasvanut uuteen tuotteeseen kerran vuodessa. Harvard Business Review’n artikkeli GE:stä kertoo asiasta enemmän.
Onko lean startup silkkaa konsulttipuhetta? Se kuulostaa helpolta ja yksinkertaiselta, mutta loppujen lopuksi toteutus ratkaisee. Kirjaa on helppo lukea, mutta toimintatavan muuttaminen on vaikeaa. Lean startupin tiellä voi olla monenlaisia esteitä yrityskulttuurista, prosesseista, hierarkioista, brändäyksestä ja juridisista asioista aina johdon vastustukseen saakka.
Jos taas katsotaan maailman suurimpia startupeja kuten Facebookia, Googlea tai Amazonia, lean startup näyttää toimivan oikein hyvin. Hypoteesien testaaminen, käyttäjäkokemuksien kerääminen ja suunnan muuttaminen tai samaan suuntaan jatkaminen aina tarpeen mukaan on luontaista niiden tavalle toimia.
Kuva: Slush 2016, Kai Kuusisto
Nähdään Slushissa!
-Joonas
{{cta('54d492b9-da56-4249-8f5c-6bdf6272f388')}}