Maailma on heräämässä Trumpin maailmaan. Miten tässä näin kävi? Shokki on suuri, erityisesti politiikan seuraajien ja gallupistien keskuudessa. Taas kerran ennustukset, erilaiset mallit ja ovensuukyselyt antoivat väärän kuvan todellisuudesta.
Trump-myrskyn laantuessa huomio kiinnittyy Trumpin onnistuneeseen kampanjaan, erityisesti hänen digitaaliseen kampanjaan. Jotkut näkevät yhtäläisyyksiä onnistuneeseen Brexit-kampanjaan. Kun Barack Obamasta tuli presidentti 2008, Amerikassa oli noin 60 miljoonaa Facebookin käyttäjää, tänään niitä on 226 miljoonaa. On mahdollista, että Trump ymmärsi mediakokonaisuuden paremmin, ja erityisesti sosiaalisen median voiman.
Analysoimalla sosiaalisia medioita vaalitulos ei ollut yllätys. Dagens Industri -lehden saaman seurantapalveluyrityksen Meltwatersin tutkimus kävi läpi ison määrän sosiaalisen median dataa kesäkuusta marraskuun vaalipäivään asti. Ainoastaan 29 prosenttia sosiaalisen median viesteistä jotka koskivat presidentinvaalia, osoittivat tukea Clintonille tai olivat Trumpia vastaan.
Meltwater tutki kaikkein suosituimpia ”hashtagejä” jotka olivat joko puolesta tai vastaan jompaakumpaa ehdokasta ja laskivat kuinka usein näitä käytettiin. Näistä 71 % olivat Trumpin puolesta tai Clintonia vastaan. Esimerkkejä ”hashtageista” olivat #Trump2017, #MakeAmericaGreatAgain, #ImWithHer.
Myös videolla on ollut merkittävä vaikutus. Videon suuresta voimasta puhutaan paljon nykymarkkinoinnissa ja esimerkiksi Facebookin fokus nimenomaan videon lisäämiseen on satanut Trump-laariin.
Moni sijoittaja pohtii nykyään tekoälyn merkitystä. Viime blogini ”Rise of the Machines” käsittelikin yhtä tämänhetkistä kuuminta teknologia aihetta, eli tekoälyä ja ns. botteja. Erilaisten arvioiden mukaan kampanjoinnissa käytettiin vahvasti keskustelubotteja molemmin puolin, mutta Oxfordin yliopiston tutkijoiden mukaan Trumpin puolesta puhuvia botteja oli noin seitsemänkertainen määrä.
Lehdet ovat myös kirjoittaneet tekoäly-botti MogIAsta, joka on veikannut oikein jokaisessa edeltävässä kolmessa presidentinvaalissa. MogIA analysoi kaiken kaikkia 20 miljoonaa datapistettä alustoista kuten Google, Facebook, Twitter ja Youtube. Mogia oli taas kerran oikeassa.
On monia syitä Clintonin häviölle, mutta sosiaalisen median vaikutus näyttää olleen siinä vahvassa roolissa.
{{cta('d9b4029e-523e-49ed-ba94-fbe00512a36a')}}