Vastuullinen sijoittaja ei saa pikavoittoja

Näyttävät yritysskandaalit värittävät keskustelua vastuullisesta sijoittamisesta. Milloin kauhistelun kohteena on BP, milloin Volkswagen, StoraEnso tai Nordea. Myös kyseisiin tai vastaaviin yhtiöihin sijoittamaan erehtynyt saa osakseen moitteita ja häpeää. Kohut kuitenkin peittävät alleen yhden vastuullisen sijoittamisen peruslähtökohdista: tarjolla ei ole pikavoittoja.

Vastuullinen sijoittaminen on pitkäjänteistä toimintaa, eikä maailmaa muuteta hetkessä. Yritykset, jotka aidosti pyrkivät toimimaan vastuullisemmin, eivät voi muuttaa varsinkaan maailmanlaajuisia toimintojaan silmänräpäyksessä. Logistiikan, tuotannon ja markkinoinnin muuttaminen vaatii huolellista suunnittelua ja organisointia.

Mitä vastuullisuus ja sijoittamisen vastuullisuus tarkoittavat?

Vastuullisen toiminnan leviäminen yhteiskunnassa tarvitsee tuekseen myös muiden toimijoiden ja intressiryhmien tukea. Varsinkin yrityksen asiakkaiden, mutta myös valtion ja muiden julkisten toimijoiden, alihankkijoiden ja kilpailijoiden toimilla on merkitystä yritysten käyttäytymisessä. Monilla toimialoilla kova kilpailu ikävä kyllä tallaa alleen hyvät toimintatavat. Lisäksi vastuullisuusajattelussa on suuria eroja eri maiden ja maanosien välillä.

Kulutusyhteiskunta katsoo helposti läpi sormien halvalla tuotettujen vaatteiden ekologista jalanjälkeä, mutta tuomitsee samalla energiayhtiöt, vaikka energiaa tarvitaan taulutelevisioihin ja ilmastointilaitteisiin.

Voiko sijoittaja aidosti nähdä hiilidioksidipäästöjen vähenevän maailmassa muuttaessaan sijoitustensa painotuksia energiayhtiöistä merkkivaateita valmistaviin brändiyhtiöihin? Tuskin - todellinen vaikutus syntyy vasta vuorovaikutuksesta ja vuoropuhelusta yritysten ja muiden sijoittajien kanssa.

Vastuullinen sijoittaminen on pitkässä juoksussa eräänlaista talouselämän darwinismia. Vähävastuullisen yrityksen tulee muuttaa toimintatapojaan tai kuolla pois. Voi käydä niinkin, ettei maailma muutukaan vastuullisemmaksi, jolloin vastuullinen sijoittaja joutuu muuttamaan toimintatapojaan tai ”kuolee”. Esimerkiksi tupakkateollisuus näyttää sittenkin säilyvän hengissä ja pakottaa jotkut sijoittajat nyt arvioimaan uudelleen toimialan pois jättämistä salkuistaan.

Vastuullinen sijoittaminen ei ole sama asia kuin eettinen sijoittaminen. Eettinen sijoittaminen lähtee omasta vakaumuksesta ja sen ajamisesta. Vastuullinen sijoittaminen on myös muiden intressiryhmien huomioimista yhteiskunnassa ja siihen sisältyy kohtuullisen, mutta riittävän tuoton saavuttaminen - ei keinolla millä hyvänsä eli muita ryöstämällä tai polkemalla.

Vastuullinen sijoittaminen on sitä, mitä yhteiskunnassa pidetään yleisesti hyväksyttävänä. Vastuullinen sijoittaminen on pitkäjänteistä toimintaa ja pitää sisällään erilaisten asioiden punnitsemista. Se on arvottamista ja seuraamista, kannanottamista, vuoropuhelua ja vaikuttamista.

Lue, miten Evli ottaa vastuullisuuden huomioon sijoitus- ja yritystoiminnassaan.

 

Lataa artikkeli tasta