Rahastot ja syksyn sijoitusvertailut

Alkava syksy on taas sijoitusvertailujen ja eritavoin rakennettujen mittareiden kultaista aikaa. Varsinkin rahastovertailut kukkivat varsin runsaina vielä pitkälle talveen. Palkintoja jaetaan mitä ihmeellisimmistä syistä ja hyvinkin lyhyiden ajanjaksojen perusteella.

Alan toimijoista Morningstar ja Citywire ovat tehneet taustaläksynsä laajimmin, vaikka ne lähestyvätkin asioita tyystin eri näkökulmista. Toinen vertailee rahastoja,  toinen rahastonhoitajia.

Muutaman vuosikymmenen erilaisia vertailuita läpikahlanneena olen onnistunut itselleni kirkastamaan suomalaisen sijoittajan näkökulmasta selkeimmät pointit, joita joskus on osattava lukea jopa rivien välistä.

Päivänselvät johtopäätökset

  1. Sijoitus- ja rahastovertailuja lukiessa on syytä uskoa lopputuloksia sitä enemmän, mitä pidempi aikasarja on kyseessä. Kolmelle vuodelle tulee pitkäjänteisen sijoittajan antaa enemmän painoarvoa kuin vuoden tuloksille ja viiden vuoden tuloksille enemmän kuin kolmen vuoden kilometritolpan lukemille. Alle vuoden vertailuihin ei kannata aikaansa tuhlata. Kustannustehokkaampaa on heittää kolikkoa.
  2. Sijoittaja ei voi tarkkaan tietää tulevaisuuden suuntaa, mutta sijoittaa täytyy. Tällöin on maalaisjärjellä selvää, että pärjätäkseen jatkossakin tulee esimerkiksi aktiivisen rahaston oikeasti olla aktiivinen. Mittaritolppaa (vertailuindeksiä) halaamalla sitä ei voi kulujen jälkeen voittaa. Tämä on matemaattinen fakta eikä allekirjoittaneen mielipide.
  3. Tuurin ja taidon välisestä olemuksesta voi keskustella varsin korkealentoisesti tuntikaupalla. Lopulta varmin tapa hävitä markkinoilla on sijoittaa:
    • vain sukanvarteen vuosikymmenien ajan
    • omaksua ainoaksi sijoitusmuodoksi sijoittamisen alalajeista se vaikein; päivätreidaaminen

 

New Call-to-action