Sijoitusmarkkinat - Positiivinen vai synkkä näkemys?

”Talvi on tulossa” – synkistellään suositussa Game Of Thrones -sarjassa. Viime aikoina monen äänekkään suursijoittajan suusta on kuultu vastaavanlaisia markkinaennusteita. Media on niistä etenkin innoissaan. Olemme Evlissä selvästi optimistisempia.

Taantumaa ei vielä tule

Taantuma tarkoittaa melkein aina laskumarkkinoita – siksi viitteet siihen on hyvä havaita ajoissa - jos suinkin mahdollista. Tällä hetkellä globaalin taantuman vaara on kuitenkin pieni. Yhdysvaltain noususykli on toki yli kahdeksan vuotta ikäinen ja näin ollen yksi pisimmistä taloussykleistä toisen maailmansodan jälkeen. Edeltäviin sykleihin verrattuna talous on kuitenkin nyt noussut hitaammin, sillä finanssikriisin jälkeinen aika tarkoittanut vähemmän investointeja ja heikompaa kulutuskasvua.

Eurooppa ja Japani pääsivät ylös toisesta taantumasta vasta muutama vuosi sitten, ja ovat nyt vahvassa noususyklissä. Globaali talous puksuttaa tasaisesti ja laajalla rintamalla eteenpäin. Vaikka taantuman ennustaminen onkin yleensä hankalaa, tällä hetkellä perinteisiä taantuman merkkejä ei ole näkyvissä. Tullessaan taantuma rantautuisi luultavasti ensimmäisenä Yhdysvaltoihin, mutta sielläkään ei taantuman merkkejä havaitse. Voi hyvinkin olla, että taantuma ilmaantuu vasta 2-3 vuoden päästä.

Osakemarkkinoiden nousutrendi ei käänny

Globaaliosakkeiden vuosituotto on ollut 13 prosenttia vuoden 2008 jälkeen (osingot ml, valuuttojen vaikutus pl.). Yli 20 prosentin korjausliikettä, joka on laskumarkkinan määritelmä, ei tänä aikana ole havaittu kertaakaan.

Emme näe, että tämän hetkinen nousutrendi olisi päättymässä seuraavan vuoden sisällä. Aikaisemmin osakemarkkinat ovat kääntyneet laskuun keskimäärin noin puoli vuotta ennen taantuman alkua. Kuten edellä totesin, taantuman todennäköisyys on matala, mikä puoltaa jatkoa nousevalle osaketrendille.

Vähemmän hyvin tuottavia sijoituskohteita

Euroalueen valtionlainojen vuosituotto on ollut viisi prosenttia vuoden 2000 alusta lähtien. Viimeisen vuoden tuotto on kuitenkin lähes kolme prosenttia pakkasella. Uskomme heikon tuottokehityksen jatkuvan, sillä pitkät korot nousevat alhaisilta tasoiltaan hiljalleen keskuspankkien vähentäessä elvytystä. Korkopuolella jonkinlaisia tuottoja voi edelleen hakea kehittyviltä markkinoilta tai korkeamman riskin high yield -lainoista.

Osakkeissa on myöskin yhä vaikeampaa odottaa hyvää tuottoa kaikilta alueilta. Yleensä osakesijoittajan tuottoja ajavat osingot, tuloskasvu ja arvostustasojen nousu. Arvostustasot alkavat hipoa ylikorkeita tasoja Yhdysvalloissa. Eurooppa ja kehittyvät markkinat ovatkin selvästi houkuttelevampia paikkoja. Näillä alueilla tulostaso on vielä alle pitkäaikaisen trendin ja arvostustasot ovat suhteellisen houkuttelevia.

Riskejä löytyy, mutta ei ylitsepääsemättömiä

Yhdysvalloissa Donald Trumpin politiikka on sekavaa ja amerikkalainen media taistelee avoimesti presidenttiä vastaan. Tilanne on absurdi ja häiritsee aika ajoin markkinoita. Velkakaton korotus, budjetin läpivienti ja mahdollisten veroreformien eteneminen ovat riskejä, joihin markkinat lähiaikoina törmäävät. Uskomme velkakaton nostoon, mutta suurempi verouudistus näyttää tällä hetkellä epätodennäköiseltä.

Keskuspankit ovat toinen riski, jota kannattaa seurata tarkasti. Yhdysvallat on jo kiristysten tiellä mutta etenee toistaiseksi varovaisesti. Euroopan keskuspankki elvyttää edelleen, mutta pohtii elvytyksen vähentämistä. Nykyisen matalan inflaatiotason ympäristössä keskuspankit etenevät hitaasti ja asteittain, mikä vähentää epävarmuutta markkinoilla.

Suotuisa sijoitusympäristö

Molemmat, talous- ja tuloskasvu, ovat maailmanlaajuisesti vankalla pohjalla. Rahoitusmarkkinoiden stressitasot ovat matalalla, samoin kuin yleinen heilunta markkinoilla. Osakesijoittajalle ympäristö on edelleen suotuisa. Arvostustasot eivät ole enää edullisia, mutta eivät myöskään kalliita tiettyjä markkinoita tutkittaessa. Jokaisen sijoittajan kannattaa ottaa huomioon se tosiasia, että parhaimmat osakemarkkinatuotot saadaan usein taloussyklin loppuvaiheessa.

Peter Lindahl, seniorisalkunhoitaja, Evlin varainhoidon allokaatioryhmän jäsen

New Call-to-action