Sijoittaja, lue poikkeuksellinen tarina kehittyviltä markkinoilta

Törmäämme sijoittajina usein ajattelutapoihin ja investointistrategioihin, jotka nojaavat vanhoihin ja turvallisiksi todettuihin teeseihin. Useimmat strategiat ja markkinat ovat liian koluttuja ja tuottavat siten hyvässä lykyssä tasaista indeksitulosta.

Kehittyvät markkinat ovat olleet pitkässä juoksussa menestystarina. Parikymmentä vuotta sitten markkina-alue edusti vain yhtä prosenttia koko maailman markkinakapitalisaatiosta, kun osuus tänä päivänä on kymmenkertainen. Tarina ei varmastikaan pääty tähän. Kehittyvien maiden demografia, talouden uudistukset ja kaupan lisääntyminen muuttavat maailmantalouden kuvaa edelleen pitkällä aikavälillä. Sadat miljoonat uudet ihmiset siirtyvät seuraavina vuosikymmeninä keskiluokkaan. Kertomuksella on siis selkeä suunta, mutta sijoitustarinana se kaipaa nykyään tarkennusta. Tarkennusta voi hakea sekä maantieteellisistä että sijoitusstrategian muista tekijöistä.

Kiina ja Intia, ynnä muut suuret kehittyvät maat, ovat olleet sijoittajien salkuissa jo toistakymmentä vuotta. Tiedämme suunnilleen, mikä vaikuttaa mihin, sekä sen, että China Mobilen jokaista uutista seuraa kymmenen tuhatta silmäparia. Samat lait eivät kuitenkaan päde pienemmissä kehittyvissä markkinoissa, kuten esimerkiksi Keniassa tai Pakistanissa, joissa markkinat ovat tarpeeksi kehittyneet osakekauppaan, mutta jotka ovat vielä kaukana tehokkaista. Pienempien maiden lisäarvo tuleekin osittain siitä, että markkinoita seuraa huomattavasti pienempi määrä rahaa ja asiantuntijoita. Analyytikkoja on kolme kertaa vähemmän per firma BRIC-maihin verrattuna.

Uudenlaisella strategialla kiinni kasvuun

Jos sijoittaja haluaa päästä vieläkin pidemmälle, tuottoja on mahdollista hakea sijoitusstrategialla. Koska yli kolme neljäsosaa kehittyvien markkinoiden rahastoista keskittyy jollakin skaalalla kasvuosakkeisiin, erottumista voi etsiä muun muassa arvon puolelta. Listaan voisi lisätä laatuvaatimukset ja finanssialan ulkopuolelle katsomisen. Erottautuminen ei tietenkään ole itseisarvo, mutta sitä ei saisi myöskään olla saman mallin monistaminen.

Kehittäessämme Evli Emerging Frontier -rahaston strategiaa pyrimme luomaan prosessin, jonka avulla löytää kaukaisten maitten unohdetut helmet. Kuulostaa eksoottiselta (ja sitä se joskus onkin), mutta tarkoituksenamme on yksinkertaisesti löytää sellaiset kohteet, joilla on vähän tai ei minkäänlaista seurantaa ja joiden lupaus hyvin todennäköisesti ylittää yrityksen arvon. Strategia vaatii vahvojen lukujen lisäksi paikalla käyntiä ja tapaamisen joka ikisen firman kanssa.

Strategia on synnyttänyt salkun, jonka perusarvot näyttävät hyvin erilaisilta muihin rahastoihin verrattuna. Rahastomme on tuottanut 56 prosenttia, samalla kun kehittyvät markkinat ovat jääneet noin 18 prosenttiin. Tuotto osuu TOP1-prosenttiin maailmassa (kaikki kehittyviin maihin sijoittavat rahastot)*, mutta tämän lisäksi rahaston volatiliteetti on ollut pienempi verrattaessa vastaaviin rahastoihin. Todellisia jalokiviä on siis rahaston salkkuun löytynyt.

Tarinamme täyttää kolme vuotta ja sitä voi hyvin perustein jo nyt kutsua ainutlaatuiseksi. Kuule lisää menestystarinasta ilmoittautumalla webinaariin alla olevasta linkistä.

* Lähde: Bloomberg, 11.8.2016. Kaikki maailmanlaajuiset kehittyvien markkinoiden rahastot, joista saatavilla tuotto ja päivittäinen volatiliteetti. Vertailusta poistettu vivutetut rahastot, mikrorahastot (AUM < 5M €), maa/aluekohtaiset rahastot, rahastojen rahastot ja feeder-rahastot.

 

 

 

New Call-to-action