Sijoittaja, odotatko myrskyä?

Pian päättyvä vuosi on vaatinut sijoittajalta normaalia enemmän kärsivällisyyttä ja malttia. Tuottoja on kertynyt silti kohtalaisen mallikkaasti. Suomen, Yhdysvaltojen ja kehittyvien maiden osakkeet liikkuvat vuoden alkuun nähden selvästi plussalla, kun taas Euroopan osakkeet ovat jokusen prosentin miinuksella. Erityisen hyviä sijoitustuottoja on saatu korkomarkkinoilta, jotka ovat hyötyneet keskuspankkien osto-ohjelmista ja negatiivisista koroista.

Päänsärkyä sijoittajille ovat aiheuttaneet Kiinan velkakupla, alkuvuoden laskeneet raaka-ainehinnat, brexit, Euroopan pankkikriisi, teollisuustuotannon heikot näkymät ja keskuspankkien nollakoron politiikka (ZIRP). On kuitenkin hyvä muistaa, että osakemarkkinoilla riskipreemio on kompensaatio osakesijoittamiseen sisältyvästä epävarmuudesta. Voisiko siis käänteisellä logiikalla todeta, että suuri epävarmuus tekee myös tulevista tuotoista suurempia?

Monia sijoittajia huolestuttaa, mikä voisi kääntää osakemarkkinoiden vahvan nousutrendin laskevaksi? Ovathan osakkeet nousseet yli seitsemän vuotta eli pidempään kuin keskimäärin historiassa. Yleensä sijoittajat joutuvat nousutrendin lopussa hybriksen valtaan ja näkevät ainoastaan nousumahdollisuudet, riskit unohtaen. Harvemmin nousumarkkina päättyy ja kuolee epävarmuuteen.

Nykyisen syklin ongelmat alkavat mielestäni siinä vaiheessa, kun likviditeettiä aletaan vähentää ja luotonantoa kiristää. Tällä hetkellä olemme vielä kaukana tästä. Vaikka FED nostaakin korkoja joulukuussa, Yhdysvallat harjoittaa vielä ultrakevyttä rahapolitiikkaa puhumattakaan euroalueen rahapolitiikasta. Uskon toki, että sijoittajien olisi ensi vuoden aikana hyvä varautua myös euroalueen keskuspankkien elvytysohjelmien pienentämiseen, jonka myötä negatiiviset korot jäisivät korkotason normalisoitumisen myötä historiaan. Inflaatio-odotukset ovat nousseet kesän jälkeen ja pelot deflaatiosta ovat hälventyneet. Nykyinen makroympäristö ei millään tavalla puolla pitkien valtionobligaatioiden nollassa liikkuvia korkoja, joten on luonnollista että pitkät korot ovat nousussa.

Ylös vai alas?

Globaalit kasvunäkymät ovat kesän jälkeen selvästi kohentuneet. Eteenpäin katsovat indikaattorit, kuten luotonannon kasvu ja ostopäällikköindeksit, ovat nousseet viime aikoina ja viestittävät kasvun kiihtymisestä loppuvuotta kohti. Paremmat kasvunäkymät koskevat pitkästä aikaa koko globaalia taloutta, eli USA:n ja kehittyvien maiden lisäksi myös Euroopan kasvunäkymät ovat parantuneet.

Kolmannen kvartaalin tuloskausi on alkanut positiivisissa merkeissä ja tulokset ovat enimmäkseen olleet hyviä. Erityisesti pankkien tulokset ovat pitkästä aikaa analyytikkojen odotuksia parempia. Tämä tukee erityisesti Euroopan osakemarkkinoita, jossa finanssisektorin osuus on huomattava ja sijoittajien pelot pankkeja kohtaan suuret.   

Osakkeet ovat kesästä lähtien liikkuneet enimmäkseen sivuttain. Sijoittajat ovat selkeästi varautuneet osakemarkkinoiden epävarmuuteen lisäämällä käteisen määrää. Tavallisesti osakkeiden pitkään jatkunut sivuttaisliike korreloi liikkeen suuruuteen, kun osakkeet murtautuvat vaihteluvälistään. Korkomarkkinoiden heikot näkymät pakottavat sijoittajia osakkeisiin.

Suurin todennäköisyys kokonaisuutta arvioitaessa onkin, että osakkeet murtautuvat ylöspäin ja kurssit ovat ensi vuoden alussa selvästi nykyistä korkeammalla. Myrskyä sijoitusmarkkinoilla saadaan vielä odottaa pitkään.

 

Oletko kiinnostunut kuulemaan kehittyvistä kasvumarkkinoista? Osallistu webinaariimme.

New Call-to-action